Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oficial! PL nu mai are…

Oficial! PL nu mai are niciun ministru în Guvernul Filip. Dodon: „Un pas corect, dar întârziat”

Șeful statului a semnat astăzi decretele pentru eliberarea din funcție ca celor trei miniștri liberali, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor,  Corina Fusu, ministra Educației și Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, dar și a viceprim-ministrului pe probleme sociale, Gheorghe Brega. Anunțul a fost făcut de către Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.

Igor Dodon a declarat că în istoria R. Moldova, de la independență și până în prezent, au fost „diferite personaje în Guvern, dar atât de neprofesioniști și axați pe lichidarea statalității ca miniștrii liberali”  nu a cunoscut. Președintele a afirmat în fața presei că anterior a discutat cu premierul Pavel Filip căruia i-a spus că „cei mai răi miniștri sunt miniștrii liberali”. Dodon susține că plecarea miniștrilor PL este „un pas corect, dar întârziat”.

Cu câteva ore înaintea anunțului făcut astăzi de președinte, liderul PDM, Vlad Plahotniuc deja anunța că au fost discutate aspecte ce țin de interimatul funcțiilor de viceminiștri în ministerele rămase fără conducere.

La 26 mai, după ședința Consiliului Republican al Partidului Liberal, convocată după reținerea prim-vicepreședintelui PL, Dorin Chirtoacă, liderul partidului, Mihai Ghimpu a anunțat despre părăsirea alianței de guvernare. PL a argumentat prin faptul că R. Moldova se îndreaptă pe o cale greșită și consideră că Dorin Chirtoacă și Iurie Chirinciuc ar fi deținuți politici, iar rezolvarea cazurilor acestora este condiționată de subordonarea PL intereselor politice ale PDM.

La 29 mai, demisia și-au depus Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, Igor Talmazan și Victor Morgocicei doi viceminiștri ai instituției, Ion Cebanu, directorul  MOLDSILVA, Octavian Apostol, director general AGEPI, Gheorghe Brega, viceprim-ministrul pe probleme sociale.