Un nou plan de cooperare dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei, lansat la Chişinău

Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020 a fost lansat astăzi la Chişinău. Documentul a fost prezentat de vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Planul inaugurat a fost adoptat anterior de către Delegaţii Comitetului de Miniştri al CoE şi are drept scop susţinerea implementării reformelor în domeniile prioritare, precum combaterea corupției și spălării banilor, sporirea independenței și eficacităţii sistemului judiciar, lupta împotriva relelor tratamente și a impunității, consolidarea libertăţii presei și a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

Actul este un instrument de planificare strategică în implementarea angajamentelor ţării noastre”, a menţionat vicepremierul Andrei Galbur, precizând că la baza noului document au stat obiectivele de consolidare a reformelor şi de dezvoltare a capacităţilor autorităţilor.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland a menţionat că noul plan vine să susţină eforturile Republicii Moldova în continuarea reformelor inițiate, scopul principal fiind combaterea corupţiei şi spălării banilor.

Thorbjorn Jagland a declarat că vechiul document a rezultat cu unele reforme printre care şi cea a procuraturii, dar mai urmează lte reforme, menţionând printre altele rolul important pe care îl are mass-media echidistantă.

Thorbjorn Jagland se află într-o vizită de două zile la Chişinău unde se va întîlni cu şeful statului, Igor Dodon, Premierul Pavel Filip şi Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.