Tiraspolul dezbate o „lege” privind „bazele legale, organizatorice și politice de convorbiri cu Republica Moldova”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia pentru politică externă și relații internaționale din cadrul Sovietului Suprem de la Tiraspol, așa-zisul Parlament transnistrean, a aprobat un proiect de lege privind „bazele legale, organizatorice și politice de convorbiri cu Republica Moldova”. „Legea” a fost aprobată anterior în prima lectură, iar după examinarea amendamentelor parvenite de la „deputați”, proiectul este gata pentru adoptarea în lectură finală.

După cum menționează Novostipmr.com, pretinsa lege nu are un autor anume, fiind semnată de „un grup de parlamentari” (fără a oferi numele acestora) și stabilește scopurile, principiile și organizarea procesului de convorbiri între „RMN” și Republica Moldova. La fel, acesta prevede „parametrii relațiilor bilaterale actuale” dintre Chișinău și Tiraspol.

După cum menționează serviciul de presă al pretinsului Parlament transnistrean, în cadrul ședinței Comisiei, care a avut loc ieri, au fost examinate amendamentele parvenite din partea subiecților inițiativei legislative. La fel, mai multe solicitări au parvenit și din partea organizațiilor civice din stânga Nistrului, care au solicitat dezbaterea publică a proiectului, acestea urmând a fi organizate în scurt timp.

„Exprimând doleanțele alegătorilor, aleșii poporului își exprimă îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă la hotarele noastre, acele măsuri restrictive care sunt întreprinse în privința exportului și importului nostru, inclusiv a produselor alimentare necesare din țările vecine. O asemenea stare a lucrurilor nu poate fi trecută cu vederea de către deputații Sovietului Suprem, reprezentanții altor organe ale puterii de stat. De aceea, la ședințele comisiilor de profil care au avut loc cu invitarea responsabililor de la MAE, Ministerul agriculturii, Comitetul Vamal, se discută măsurile potențiale de reacționare”, a menționat adjunctul președintelui Sovietului Suprem, Galina Antiufeeva.

Potrivit ei, la fel, au fost discutate și măsurile posibile care pot fi întreprinse la „nivel parlamentar”. „Toate acestea ne preocupă. Totuși, sperăm că acele înțelegeri care au fost atinse anterior cu vecinii noștri cei mai apropiați, vor fi respectate și în continuare. Pe acest fundal alarmant, este importantă reluarea procesului de negocieri în formatul „5+2”. Pe această platformă este posibilă rezolvarea tuturor chestiunilor discutabile”, a conchis Antiufeeva.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...