Premierul Filip refuză să dea nume și motivele expulzării a cinci diplomați ruși. „Regulile nu permit să facem acest lucru”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Pavel Filip refuză să ofere numele celor cinci diplomați ruși, declarați ieri drept persona non grata pe teritoriul Republici Moldova, dar și motivele pentru care s-a cerut părăsirea de către aceștia a țării noastre în decurs de 72 de ore. Cu toate acestea, șeful Cabinetului de miniștri asigură că guvernarea își dorește cele mai bune relații cu Federația Rusă și a făcut „enorm de mult” pentru a le îmbunătăți.

Solicitat de reprezentanții mass-media să ofere numele celor cinci diplomați ruși Pavel Filip a menționat că „regulile nu permit să facem acest lucru”, iar aceștia „au fost declarați non grata în baza informațiilor pe care le-am primit de la serviciile speciale”.

Vedeți și: Cinci diplomați ruși, declarați persona non grata pe teritoriul Moldovei

„Deci, este o procedură standard și asta cred că poate fi toată comunicarea la moment. Nu pot veni să vă dau toate motivele care au fost prezentate din informațiile serviciilor secrete. Noi ținem foarte mult la relațiile noastre cu Federația Rusă și am făcut enorm de mult pentru a îmbunătăți aceste relații pe parcursul anului trecut, dar și pe parcursul acestui an”, a mai spus Pavel Filip după ședința săptămânală a Partidului Democrat.

Acesta a făcut trimitere la problemele invocate anterior în ceea ce ține de perchezițiile la care au fost supuși oficialii moldoveni în aeroporturile din Rusia, faptul că rușii nu au răspuns la comisiile rogatorii în privința spălării a 22 de miliarde de dolari prin Republica Moldova, și chiar „embargouri, taxe vamale pentru 19 poziții tarifare și multe altele”.

Vedeți și: Sturza, despre „războiul” dintre Moldova și Rusia: Dacă ei nu ne vor, noi îi vrem!

„Noi tratăm cu respect și ținem foarte mult la aceste relații. În același timp și noi vrem să fim tratați cu respect chiar dacă suntem o țară mică, dar considerăm că suntem un partener important, cu atât mai mult că facem parte și din Comunitatea Statelor Independente și există reguli care trebuie să fie aplicate către toate țările din această comunitate. În continuare, vom face tot posibilul ca relațiile noastre să fie unele bune. Mă refer la relațiile comerciale, în primul rând, pentru că aici am avut de suferit mai mult, și la libera circulație, dar și protecția socială a concetățenilor noștri care lucrează în Federația Rusă”, a mai menționat Filip.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...