Usatîi: Dând vina pe Occident, Dodon îl apără pe Plahotniuc care a expulzat cinci diplomați ruși din Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a numit declararea drept persona non grata a cinci diplomați ruși în Moldova drept „un gest neprietenesc scârbos”, autor al căruia este, în opinia politicianului, oligarhul Vlad Plahotniuc care joacă pe pretinsa „amenințare rusească”. În același timp, potrivit lui Usatîi, președintele Igor Dodon, cunoscând foarte bine cine este autorul acestei provocări, îi asigură lui Plahotniuc acoperirea, dând vina pentru declanșarea scandalului pe niște „eurouioniști” neidentificați și Occident.

„Expulzarea diplomaților ruși din Moldova este un gest neprietenesc scârbos, comis de Plahotniuc și sistemul său al „puterii moldovenești”. Formal, aceasta constă din Guvern, Parlament și președinte, dar de facto, acestea sunt trei filiale ale GBC”, a scris Usatîi pe pagina sa de Facebook.

Politicianul a atras atenția și asupra faptului că solicitarea privind părăsirea de către cei cinci diplomați ruși a țării noastre a avut loc în aceiași zi în care conducătorii celor trei puteri în stat au vociferat împreună poziția comună privind reglementarea conflictului transnistrean. „În comunicatul de presă, scris la indigo, Dodon, Candu și Filip au fost puterea și „conducătorii de vârf”, dar peste un ceas-două, unul dintre ei a fost rugat să fie opoziție, lașă și neconvingătoare. Și, desigur, numele autorului scandalului diplomatic, Dodon nu l-a vociferat, din nou identificându-l pe Plahotniuc la pluralul cuvântului „eurounionist””, a mai scris liderul „Partidului Nostru” pe rețeaua de socializare.

Mai mult, potrivit lui Usatîi, Dodon, în loc să lupte cu Plahotniuc, îl apără, dând vina pe „Occident” și spunând că expulzarea diplomaților ar fi putut fi planificată „peste ocean”, deși știe foarte bine despre „jocul lui Plahotniuc” care se ține pe neînțelegerile dintre Est și Vest, speriind Washingtonul și Bruxellesul cu „tancurile rusești”.

„Un președinte adevărat, mai ales cel care se numește drept prorus, ar fi trebuit să spună lucrurilor pe nume: diplomații sunt expulzați de Plahotniuc și împotriva lui trebuie întreprinse măsuri. De exemplu, de a anula contractul cu oligarhul privind retransmiterea „Pervîi Kanal”, grație căruia se hrănește întreaga gunoiște-media a lui Plahotniuc”; să-l lase fără de controlul asupra „Moldovagaz”, să investigheze legalitatea primirii de către Plahotniuc a cetățeniei rusești. Dar, nimic din aceasta, nu cere președintele moldovean. El trăiește în consens total cu clanul oligarhic, mulțumindu-se cu posibilitatea de a face PR din contul provocărilor lui Plahotniuc”, a mai menționat Usatîi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...