Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Afacerea este ca o adrenalină,…

„Afacerea este ca o adrenalină, când vezi că reuşeşti – vrei să faci şi mai mult”

Cum este să le creşti de la zero, să le îngrijeşti ca pe nişte copii, să ţii cont de temperatura şi umiditatea aerului, ca în cele din urmă, peste câteva zile, să aduni ciuperci delicioase şi de cea mai bună calitate – toate aceste detalii importante au fost învăţate de către membrii familiei Petriman, care au lansat în anul 2014 o afacere de creştere a ciupercilor.

Afacerea de creştere a ciupercilor este pe cât de interesantă pe atât de migăloasă, recunoaşte Marina Petriman, o tânără antreprenoare care administrează de câţiva ani afacerea de familie. Aceasta s-a născut în raionul Anenii Noi, dar s-a mutat în locul de baştină al soţului său, în regiunea transnistreană, unde a şi deschis o întreprindere de producere a ciupercilor. În prezent, familia vinde lunar 8-10 tone de ciuperci în stare proaspătă şi alte 400—500 kg de ciuperci marinate.

„Eram naivi – consideram că toţi ne vor căuta”

„Ideea de a deschide o afacere în domeniul agricol se cocea în mintea mea şi a soţului meu de mai mulţi ani. Părinţii lui aveau mult pământ, pe care nu reuşeau să-l lucreze şi de aceea ne gândeam ce am putea să cultivăm acolo”, a povestit antreprenoarea în cadrul primului Forum Naţional al Asociaţiilor Femeilor Antreprenoare din domeniul Agriculturii de pe ambele maluri ale Nistrului, care s-a desfăşurat la începutul lunii mai, la Chişinău.

Marina Petriman administrează afacerea de familie care se ocupă de creșterea ciupercilor din anul 2014

Tânăra a participat la mai multe seminare, a analizat cererea de pe piaţă, ca ulterior să înţeleagă că vrea să cultive ciuperci „Champignon”. „În magazinele şi pieţele din stânga Nistrului găseam doar ciuperci aduse fie din Ucraina, fie de la Chişinău, dar nu în aşa cantităţi încât să satisfacă cererea, decât la vreo 30%. Ne-am gândit atunci să fim printre primii antreprenori din regiunea transnistreană care să crească ciuperci. Aşa am şi făcut. La început, părinţii nu înţelegeau de ce am ales domeniul agricol, chiar dacă aveam studii superioare. Ulterior ne-au înţeles şi ne-au ajutat”, zâmbeşte Marina.

Antreprenoarea recunoaşte că la început au fost naivi, considerând că vor fi căutaţi de toţi, pentru că ar fi primii crescători de ciuperci din stânga Nistrului. „Eram naivi şi ne gândeam că dacă în Transnistria nu sunt alţi producători de ciuperci, atunci toţi vor începe să ne caute. Dar nu a fost aşa. Am mers pe la toate magazinele şi le-am propus produsele noastre. Treptat, am reuşit să devenim cunoscuţi şi căutaţi de către cumpărători”, recunosc membrii familiei Petriman.

90t de ciuperci adunate anual

Antreprenorii susţin că cel mai dificil a fost începutul. „În regiunea transnistreană nu erau alţi crescători de ciuperci, de aceea, nici nu aveam cu cine să discutăm. Am mers la mai multe seminare organizate la Chişinău şi nu doar, am răscolit prin tot internetul, am citit cărţi, ca să ştim cum este să creşti ciuperci, ca să fim pregătiţi. Am învăţat totul treptat. Creşterea ciupercilor este nespus de dificilă, pentru că trebuie să ţii cont de foarte multe detalii, cum ar fi: temperatura, umiditatea aerului. La fel de importantă este şi curăţenia, pentru că ciupercile sunt sensibile la orice microb de la care s-ar putea îmbolnăvi. De aceea, când lucrăm la fabrică trebuie să îmbrăcăm costume speciale, pentru ca totul să fie steril şi să nu deranjăm în niciun fel creşterea ciupercilor”, explică Marina. Ea ne mai spune că lansarea afacerii şi dezvoltarea acesteia este mereu o provocare. „Această afacere este ca o adrenalină, când vezi că reuşeşti – vrei să faci şi mai mult”, vorbeşte cu entuziasm Marina despre afacerea la care lucrează toţi membrii familiei şi alţi 16 angajaţi.

„Mereu am participat la procesul de plantare, la recoltare. Ne duceam cu noaptea în cap, cu lăzile, la pieţele din regiune, la iarmaroace, pentru a vinde ciupercile. La început, nu aveam un frigider pentru păstrare, iar marfa trebuia vândută în maximum o săptămână. Am avut şi pierderi enorme, dar nu ne-am lăsat şi am reuşit, fiind ajutaţi şi de banii oferiţi de Uniunea Europeană”, adaugă tânăra, care în prezent deţine două camere de producere a champignoanelor şi produce anual 90t de ciuperci proaspete şi 4t de ciuperci marinate.

„Rusia – multă vorbă, dar niciun pas concret”

Familia Petriman a beneficiat de suport financiar oferit de Uniunea Europeană, bani din care a cumpărat tehnică modernă şi necesară, precum şi frigidere de păstrare a ciupercilor. „Vrem să construim o fabrică de creştere a ciupercilor de la zero şi acolo să cultivăm şi alte soiuri de ciuperci”, recunoaşte tânăra.

„Ne întâlnim foarte des cu producătorii din diferite raioane. Facem schimburi de experienţă şi ne ajutăm reciproc când este nevoie de informaţii suplimentare. Există deja o încredere între cele două maluri ale Nistrului”, punctează Marina Petriman. „Locuitorii din Transnistria erau orientaţi doar spre Rusia. Multă vorbă, dar niciun pas concret. În schimb, aceste proiecte finanţate de UE chiar aduc schimbări”, subliniază beneficiara programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

În total, cu ajutorul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi pus în aplicare de PNUD Moldova, în afaceri s-au lansat 70 de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului, care au creat circa 350 de locuri de muncă.