Medicamente aduse prin off-shore! Schemă de evaziune fiscală în domeniul farmaceutic

Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu poliţiştii şi procurorii din capitală au identificat şi documentat o schemă frauduloasă de evaziune fiscală de proporţii. Potrivit oamenilor legii, pentru a camufla preţurile reale la medicamente, produsele farmaceutice erau aduse prin intermediul companiilor intermediare înregistrate în zonele off-shore.

Activitatea ilegală era desfăşurată de către unii agenţi economici specializaţi în importul şi comercializarea produselor farmaceutice în Republica Moldova, inclusiv şi asigurarea instituţiilor medicale din ţară cu medicamente în baza licitaţiilor publice centralizate.

Potrivit materialelor acumulate în cadrul urmăririi penale, importurile de produse farmaceutice se realizau prin intermediul companiilor intermediare înregistrate în zonele off-shore în vederea camuflării preţurilor reale la medicamente, stabilite de producător, declarând organelor vamale şi de control ale Republicii Moldova preţuri majorate de circa trei ori, fapt ce se reflecta în costurile finale pentru consumatori.

Astfel, agenţii economici investigaţi în acest sens, au importat pe parcursul 2013 – 2016 produse farmaceutice din India, China, la preţuri majorate prin intermediul companiilor off-shore, în valoare de peste 15 milioane lei.

La 29 mai, procurorii şi ofiţerii SIS au descins simultan la 9 adrese din mun. Chişinău, fiind ridicate acte contabile, ştampile, înscrisuri de ciornă, calculatoare, purtătoare de informaţii electronice şi bani.

Ofiţerii SIS şi procurorii continuă acţiunile în cadrul urmăririi penale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.