Angajaţii Primăriei au prezentat o notă de poziţie: Cerem cercetarea lui Dorin Chirtoacă în stare de libertate

Angajații Primăriei municipiului Chișinău au dat publicităţii o notă de poziție privind arestarea primarului Dorin Chirtoacă, în care solicită organelor de drept și celor ale justiției anularea măsurii preventive de arest la domiciliu aplicată lui Dorin Chirtoacă şi cercetarea acestuia în stare de liberate cu elucidarea obiectivă a tuturor circumstanțelor cauzei.

Potrivit sursei citate, în urma  deciziei magistraților, funcționarea administrației publice locale este paralizată, fapt ce va afecta în mod incontestabil, atât prestarea serviciilor publice, cât și drepturile salariaților din cadrul Primăriei municipiului Chișinău.

“Astfel, situația creată face imposibilă achitarea salariilor către mii de angajați, totodată limitându-i în dreptul de a beneficia de concediile de odihnă, precum și de alte drepturi prevăzute de legislația muncii, în acest sens fiind prejudiciate inclusiv drepturile garantate de Constituția Republicii Moldova.

Mai mult, subliniem faptul că organizarea procesului de gestionare a finanțelor publice locale, prevede aprobarea de către autoritățile executive municipale a finanțărilor pentru asigurarea activității autorităților publice municipale și desfășurarea fără perturbări a lucrărilor curente și proiectelor investiționale”, se arată în nota de poziţie.

În plus, angajaţii Primăriei atenţionează că acțiunile întreprinse de către reprezentanții organelor de drept va conduce la blocarea lucrărilor de reparație a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, imposibilitatea de implementare a proiectului de termoizolare a clădirilor instituțiilor bugetare și blocurilor de locuit, stoparea procesului de lichidare a consecințelor calamităților naturale din luna aprilie curent.

De asemenea, ar putea fi afectată organizarea și desfășurarea odihnei și întremării sănătății copiilor în sezonul estival şi exercitarea lucrărilor de reparație curentă și întreținere a infrastructurii drumurilor și căilor de acces.

În acest context, alertăm părțile interesate și sesizăm opinia publică privind faptul că situația creată afectează în mod direct cetățenii și locuitorii capitalei. Solicităm organelor de drept și celor ale justiției anularea măsurii preventive de arest la domiciliu aplicată dlui Dorin Chirtoacă, Primar general al municipiului Chișinău, cercetarea acestuia în stare de liberate cu elucidarea obiectivă a tuturor circumstanțelor cauzei“, mai arată sursa citată.

Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut pe 26 mai de procurorii anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Ulterior edilul a fost plasat în arest la domiciliu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.