Dorin Chirtoacă, primar al Chişinăului de aproape 10 ani, a fost reţinut de procurori sub acuzaţia de corupţie în afacerea par­cărilor cu plată şi eliberat în mai puţin de 24 de ore, fiind consemnat în arest la domiciliu. În ul­timii ani au circulat in­tens zvonuri privind iminenta sa arestare, s-a vorbit de su­te de dosare deschise de procurori şi ţinute „calde“, au fost publicate anchete jurnalistice privind sche­mele de afaceri ale li­be­ra­lilor moldoveni.

Preşe­din­te­le Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spunea invariabil că în spatele acestor atacuri stă Kremlinul şi le explica prin faptul că partidul său pledează pen­tru unirea cu România. Cât despre reţi­ne­rea de către procurorii anticorupţie a ne­potului său, primarul Chirtoacă, Ghimpu a afirmat categoric că decizia arestării „a fost luată la Moscova“. Publicul nici mă­car n-a mai zâmbit, excentricităţile lui Ghim­pu nu-i mai amuză pe moldoveni.

De peste doi ani, liderii PL, Mihai Ghimpu şi nepotul său, Dorin Chirtoacă, în mai toate momentele de criză politică, şi n-au fost puţine, au fluturat tema „DNA trece Prutul“. Mulţi au spus că e doar un joc politicianist, că liderii PL încercau să-şi consolideze electoratul. Fără prea mare suc­ces. În primul rând, pentru că Ghimpu a făcut parte din coaliţia de guvernare controlată de controversatul oligarh Vlad Pla­hotniuc, asupra căruia planează sus­pi­ciuni de corupţie. Motiv pentru care com­portamentul politic al lui Ghimpu, cu o mâ­nă prins de poala lui Pla­hotniuc şi cu cealaltă flu­turând steagul antico­rup­ţi­ei, a fost taxat drept schi­zofrenic. Ceea ce a făcut ca PL să coboare în sondaje până sub pragul electoral. O preconizată schimbare a sistemului electoral prin trecerea la uninominal sau mixt ar compromite de­fi­ni­tiv şansele lui Ghimpu de a intra în parlament.

Dintr-o mare speranţă a politicii mol­do­veneşti, Chirtoacă s-a transformat într-o dezamăgire pe măsură. O parte din vină o poartă unchiul său, Ghimpu. Dar po­li­ti­ci­a­nul Chirtoacă nu moare singur, odată cu el moare şi ideea unui alt fel de politică promovată de noua generaţie, ideea unui unionism luminat, a afirmării unui ro­mâ­nism impregnat de valori occidentale.

Faptul că de câteva luni Consiliul Na­ţio­nal Anticorupţie (CNA), echivalentul DNA românesc, tot reţine, arestează, eliberează demnitari, politicieni, funcţionari su­pe­ri­ori, în cadrul unor descinderi spectaculos mediatizate, a creat impresia că antico­rup­ţia din Moldova s-a urnit din loc. Doar în afara Moldovei circulă această iluzie, pen­tru că acolo, printre cei care mai înţeleg ce se petrece peste Prut, nu e nicio în­do­ia­lă că CNA este un simplu instrument în mâinile lui Plahotniuc. Nu o dată s-a spus că, pentru a deveni credibil, CNA ar tre­bui să înceapă chiar cu anchetarea şi ares­tarea lui Plahotniuc. Până atunci, însă, CNA rămâne doar o promisiune.

Citiţi continuarea articolului în Revista 22.