An Yujia – tânărul profesor de chineză de la ULIM care își atrage studenții prin farmecul viorii

3

Tânărul profesor de limba chineză An Yujia din cadrul Institutului CONFUCIUS ULIM, aflat pe finalul activității în R. Moldova, a devenit o figură cunoscută printre tinerii pasionați de limba și cultura Țării Marelui Zid, nu doar ca un talentat și atractiv dascăl, vorbitor și de engleză, și rusă. An Yujia, numit de prieteni și An Yoga, a trasformat lecțiile de chineză în simfonii pentru vioară. Profesorul este un mare iubitor de muzică bună, fiind și un violonist începător, care își apropie studenții prin farmecul arcușurilor sale, iar povestea sa a fost publicată pe site-ul universității ULIM.

Tânărul provine din oraşul Qinhuangdao de pe litoralul Mării Bohai, care-l inspiră din copilărie, de când a învățat să cânte la vioară. „Precum zicea un artist celebru, muzica poate face ca spiritul uman să izbucnească în scântei. De mic, am avut un profesor de vioară, pe nume Qi Limin, căruia îi datorez cunoașterea abecedarului muzical și dragostea pentru regina instrumentelor. Odată cu primii pași în artă, am avut și pimele evoluări pe scenele din orașul meu de pe litoral, în fața miilor de turiști, veniți să se bucure de soare, nisip de aur, dar și de festivaluri de muzică deosebite”, mărturisește An Yujia.

2

„Studenții mei au învățat chineza în aproape zece luni”

În prezent, e concentrat mai mult pe munca de dascăl. După aproape un an de profesorat la ULIM, pentru An Yujia, despărțirea de Moldova și de studenții săi de aici, pe care îi consideră deosebit de capabili la chineză, e dificilă. „Institutul CONFUCIUS ULIM este un loc superb pentru a învăța limba chineză. Cei care își doresc să studieze această limbă și dintr-un motiv sau altul nu s-au decis, îi rog să vină la mine. Voi fi nespus de bucuros să-i pot ajuta. Mai ales, că în prezent, China oferă cetățenilor străini o serie de proiecte utile în dezvoltarea personală și profesională. Spre exemplu, cei mai buni studenți care obțin primele locuri la preselecția națională a Concursului Internațional de Competențe Podișorul Chinezesc, reprezintă R. Moldova la competiția mondială din China, ce oferă gratuit călătorii prin țara noastră. Mai mult, studenții dacă reușesc la examenul HSK-3, pot aplica la studii de jumătate de an în China. Cei care ajung să aibă nivel avansat al acestei limbi, pot deveni bursieri pe mai mulți ani în statul nostru”, menționează An Yujia.

China oferă celor mai deștepți proiecte utile în dezvoltarea personală și profesională

Studenții acestui tânăr profesor reușesc să cunoască o nouă Chină. „Dacă vrei să înveți o limbă străină, întâi de toate, trebuie să asculți frecvent cum este vorbită. Ulterior, încearcă s-o vorbești și s-o practici zilnic, altfel, șansele de-a o cunoaște sunt mici. Chineza are patru tonuri, care sună ca un cântec și trebuie înțelese. Secretul este insistența, pasiunea și în niciun caz renunțarea. Studenții mei au învățat chineza în aproape zece luni. Acum ei pot comunica prin cuvinte simple și, cred că anul viitor, vor încerca să participe la examenul HSK1 sau 2. Nivelul lor de chineză se va îmbunătăți din ce în ce mai mult. Mă bucur că unul dintre studenții mei a câștigat al doilea loc la „Podișorul chinezesc” și vara aceasta va merge în China. Ulterior, ar putea deveni bursier la o universitate de la noi”, conchide profesorul An Yujia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente