Niinistö a declarat, într-o conferinţă de presă la reşedinţa sa oficială de la Helsinki, că nu va reprezenta formaţiunea din care provine, Partidul Adunării, dorind să candideze ca independent, situaţie în care are nevoie să strângă 20.000 de semnături.

Niinistö este cotat deja drept favorit al scrutinului, potrivit unui sondaj al televiziunii publice YLE, realizat în decembrie, care a arătat că 52% dintre finlandezi doresc realegerea sa.

Sauli Niinistö, în vârstă de 68 de ani, a fost ales în funcţie în 2012, într-o perioadă în care Finlanda, care a adoptat moneda unică în timpul mandatului său ca ministru al finanţelor (1996-2003), traversa o criză economică acută.

După un regim de austeritate prelungit, ţara nordică s-a redresat în 2015 şi a înregistrat, în primul trimestru al anului în curs, o creştere economică de 1,6% şi un şomaj de sub 9%, scrie Agerpres.

În Finlanda atribuţiile preşedintelui sunt limitate, dar locuitorii sunt ataşaţi de Niinistö, căruia îi apreciază francheţea, independenţa şi rezistenţa în condiţii de adversitate.

În 1995, Niinistö, tată a doi copii, şi-a pierdut prima soţie într-un accident rutier. În 2004 a fost la un pas de moarte în timpul tsunamiului din Thailanda, când i-a salvat viaţa fiului său mai mic.

În 2009, s-a recăsătorit, cu ataşata de presă a formaţiunii sale, Jenni Haukio, mai tânără decât el cu 29 de ani.