Actualitate

În R. Moldova şi la hotar cu România nu există focare active de pestă porcină africană

Comentariul a fost solicitat după ce astăzi agenția de presă TASS din Federaţia Rusă l-a citat pe Serghei Dankvert, conducătorul Rosselihoznadzor (autoritatea publică din Rusia pentru supravegherea sectorului agrar). Potrivit acestuia, "există presupuneri că România ascunde cazurile de pestă porcină. La hotarul României cu R. Moldova există infectare. Nu se poate ca această boală să nu se răspîndească”.

În context, reprezentantul ANSA a specificat că în ţara noastră au fost înregistrate patru focare de pestă porcină africană. „Trei au fost lichidate, iar la ora actuală avem stare de carantină doar în raionul Edineţ, dar care în curînd va fi anulată, deoarece au fost îndeplinite toate prescripţiile și recomandările specialiștilor”, a spus Vitalie Carauş.

Totodată, sursa citată a menţionat că situaţia epizootică privind pesta porcină este în permanenţă monitorizată de structurile abilitate din ţară, iar toate notificările sînt luate la controlul Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE). „În acelaşi timp, există o practică de schimb de informaţii între autorităţile de profil din ţările învecinate. Or, nu avem nici o informaţie de la colegii din România sau alte state din regiune despre anumite focare de boală”, a subliniat Vitalie Carauş.

La rîndul său, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a negat informaţiile presei ruse. „Sînt nişte informaţii neargumentate şi nefondate. Pe teritoriul R. Moldova toate cazurile de pestă porcină sau suspiciunile că ar fi vorba de această boală au fost lichidate şi infirmate. Avem o bună colaborare cu OIE, iar toate focarele de boală sînt luate în evidenţă”, a spus pentru MOLDPRES Alexandru Manciu, şef-adjunct al Direcţiei siguranţa alimentelor de origine animală şi medicină veterinară din cadrul MAIA.

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România (ANSVSA) a anunţat săptămîna trecută pe site-ul oficial al instituţiei că Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor a oficializat statutul de țară liberă de pestă porcină clasică pentru România. “Am tratat acest subiect cu seriozitate și am demonstrat, cu toate dovezile tehnice necesare, faptul că virusul acestei boli nu mai circulă în țara noastră. Restricțiile pentru comerțul cu țările terțe au avut un impact negativ considerabil asupra industriei de profil din țara noastră, prin pierderea unor importante oportunităţi de piaţă”, a declarat președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.

Pesta porcină este o boala virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *