„Am mari îndoieli cu privire la utilitatea acestor asociaţii. Cred că impactul lor este minim. Ele sunt foarte dăunătoare pentru unionism, dacă acesta există. Aş dori să adaug un detaliu important: pentru unele asociaţii, care sunt într-un număr nu prea mic, unionismul este doar un business. Trebuie să plătiţi pentru a deveni unul dintre susţinătorii unificării atât în ​​România, cât şi în Moldova. Aveţi acces la finanţările care vin de la Institutul Cultural Român sau de la Ministerul Afacerilor Externe din România. Este o ocupaţie destul de profitabilă. În plus, partidele politice spală bani prin intermediul unor astfel de proiecte. Aceasta este o metodă mai sigură, deoarece sistemul judiciar este ţinut pe margine atunci când este vorba de interesele naţionale şi unirea cu Moldova”, a declarat Armand Goşu.

„Altele sunt finanţate de partidele politice care caută sprijin în Republica Moldova, acolo unde trăiesc sute de mii de cetăţeni români. În plus, există asociaţii sponsorizate de baronii locali, de exemplu, în regiunea Prahova, care are un business mare în Rusia. El foloseşte veniturile din afacerile desfăşurate în Rusia pentru a sponsoriza asociaţii sindicale care activează în Moldova”, a adăugat comentatorul politic.

Potrivit lui Armand Goşu, deşi în ultimii ani a scăzut numărul celor care pledează pentru unire, îm schimb a crescut ca pe drojdii numărul asociaţiilor care promovează unionismul.

„Sunt mulţi români care cu o emoţie profundă se gândesc la posibilitatea unei uniri dintre Moldova şi România. Cu toate acestea, în Moldova doar 20% din populaţie ar fi dispusă să voteze pentru unirea cu România, ceea ce nu este suficient pentru ca acest lucru să se întâmple. În plus, în ultimii 27 de ani, a existat o tendinţă negativă. Ca urmare a unui miracol inexplicabil, în România au apărut zeci de asociaţii şi fundaţii care pledează pentru unirea cu Moldova. Aceste asociaţii sunt mai active în Moldova decât în ​​România, ceea ce este de înţeles: opinia publică din România este destul de favorabilă pentru acest proiect. Există ipotez potrivit căreia unele dintre aceste asociaţii sunt sponsorizate de către serviciile secrete care spăla bani prin Moldova. Serviciile secrete din România au dreptul legal de a deţine companii şi de a face afaceri, ceea ce este destul de neobişnuit pentru ţările occidentale care sunt membre ale NATO”, a mai spus Armand Goşu.