Începe sezonul teraselor: Află dacă va fi permis fumatul la terasele din Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Începe sezonul teraselor și mulți se întreabă dacă este permis sau nu fumatul la terase. Aceasta depinde mult de amenajarea terasei și de condițiile pe care aceasta le îndeplinește.

Potrivit experților de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, este permis fumatul la terasă, atât timp cât aceasta are doar 2 pereți și mesele sunt amenajate la 10 metri de la încăperea închisă.

„Dacă mesele sunt exact lângă geamuri așa cum vedem deseori la terasele din Chișinău, atunci fumatul nu este permis, dar pentru ca proprietarul localului să știe cu exactitate acest fapt este necesar de a se adresa la Centru de Sănătate Publică”, mai adaugă experții Centrului PAS.

Potrivit unui studiu, ce a vizat controlul tutunului în barurile și cafenelele din municipiul Chișinău, Bălți și orașul Cahul au fost depistate evaziuni fiscale de proporții, dar și interpretarea incorectă a legii anti-tutun.

Amintim că în Republica Moldova prevederile legii anti-tutun au intrat în vigoare la 31 mai 2016. Conform acestora, persoanele care vor fuma în locurile publice deschise și închise vor fi sancționate cu o amendă de la 1.000 până la 3.000 de lei.

În același timp, proprietarii de localuri și alte persoane juridice riscă să fie amendați cu până la 10.000 de lei dacă vor admite fumatul la ei în local.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...