Agenţia Proprietăţii Publice (APP) nu a dezvăluit numele investitorilor ce au riscat şi au cumpărat aceste pachete de acţiuni. Totuşi numele lor nu poate fi ascuns.

Noua achiziţie a Vinăriei Purcari

Imediat după licitaţia de la Bursa de Valori, pe 28 martie 2017, pachetul de 31,4% de acţiuni deţinute de stat la Glass Container Company SA a fost preluat de o companie afiliată fondului american Horizon Capital, care deja deţine prin fondul de investiţii Western NIS Enterprise Fund, o cotă de 39,75% din capitalul întreprinderii, scrie Mold-Street.

Oficial pachetul de 31,4% a trecut în proprietatea Vinăriei Purcari (care face parte din grupul Bostavan, deţinut de fondul american de investitii Horizon Capital, International Finance Corporation şi fondatorul grupului, Victor Bostan). Vinăria a achitat pentru pachetul de acţiuni 28,93 milioane lei, cu câteva sute de mii de lei peste preţul cerut de stat.

Victor Bostan, asociat şi manager la Vinăria Purcari a declarat pentru Mold-Street că scopul achiziţiei "este doar unul, de a câştiga bani".

"Noi am estimat această (achiziţie n.r.) ca o investiţie bună, cu o perspectivă mare. Pentru moment nu sunt necesare investiţii mari, doar mici ajustări. În plus compania are o stare financiară bună pentru a-şi face investiţiile necesare. Dar, mai departe vedem", a afirmat Victor Bostan.

Mai precizăm un alt acţionar important la Glass Container Company este Moldova Agroindbank care deţine 17,43% din acţiuni.

Glass Container Company este unul dintre cei mai mari producători de articole din sticlă din Moldova, iar împreună cu o altă companie afiliată - Glass Container Prim, este la ora actuală unul dintre cei mai mari producători de articole din sticlă din regiune. Capacităţile anuale de producere sunt de 225 de milioane de butelii. 

În anul 2015, vânzările Glass Container Company au fost de circa 506 de milioane de lei, iar aproape 65% din producţie a fost exportată.Profitul a constituit 26,9 milioane lei. Ce are IT cu covoarele

Tot în martie 2017 a fost vândut şi pachetul de 59,5% de acţiuni de la SA Floare Carpet din Chişinău, una dintre cele mai importante fabrici de covoare din Republica Moldova.

Valoarea tranzacţiei a fost de 44,17 milioane lei, sau circa 2,2 milioane dolari. Preţul este de cel puţin patru ori mai mic decât cerea Guvernul pentru acest pachet acum cinci ani.

Noul proprietar este firma Advantech Invest SRL din Chişinău, care are un capital de 3.000 de lei şi care a fost fondată la finele anului 2016, de firma elveţiană Advantec SA.

Directorul Advantech Invest SRL este Veselin Rodideal. Tot el este şi administratorul firmei elveţiene Advantec SA, ce are un capital de 100.000 de franci elveţieni.

Veselin Rodideal a refuzat să ofere careva informaţii despre achiziţie şi planurile de mai departe. După ce a ascultat întrebarea reporterului Mold-Street, el a spus că va oferi un răspuns mai târziu, dar ulterior nu a mai răspuns la apelurile telefonice.

De notat că Veselin Rodideal este administrator şi asociat şi la compania Av-Macrocom, cunoscută mai ales sub brandul Altavista, şi care este un important jucător pe piaţa serviciilor şi livrării de tehnică IT, inclusiv pentru autorităţile statului.