Cunoaște-i pe cei 23 de tineri juriști, absolvenții celei de-a doua ediție „Acțiune pentru Justiție”

kkkkko

Vineri, la data de 26 mai, a avut loc ceremonia de încheiere a celei de-a doua ediții a proiectului „Acțiune pentru Justiție”. În cadrul ceremoniei au fost prezenți participanții proiectului, reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite în Moldova – Secția Justiție Penală și Aplicare a legii, avocați și reprezentanți ai organelor de drept – mentori în proiectul „Acțiune pentru Justiție”.

Dincolo de pregătirea profesională și personală de care au beneficiat pe parcursul a șase luni de zile, în urma programului, participanții „Acțiune pentru Justiție” devin prin definiție agenți ai schimbării în domeniul de drept, iar examenul în acest sens l-au susținut prin prezentarea proiectelor comunitare pe care le-au elaborat și le-au implementat în echipe. La sfârșit de cea de-a doua ediției, tinerii juriști „Acțiune pentru Justiție” au reușit să implementeze 6 proiecte comunitare, scrie invento.md.

„Promotori pentru Democrație Europeană în Republica Moldova” (Roman Banari)  –  un proiect destinat familiarizării tinerilor cu perspectivele de dezvoltare socio-culturală pe care ni le oferă Uniunea Europeană, cu dreptul instituțional al UE și mecanismele de influență a instituțiilor Europene asupra evoluției politice în RM, dar și fortificării cunoștințelor privind rolul de cetățean activ și impactul acestuia asupra instituțiilor naționale în proces de promovare și protecție a valorilor democratice.

„EduJust” (Augustina Prisăcaru, Nicolae Pascaru, Corneliu Doni, Vasile Leorda, Aurelia Palamarciuc, Dumitru Cazac, Vasile Gherasim) – un proiect care are drept scop prevenirea și reducerea numărului infracțiunilor comise de către minori, prin informarea adolescenților prin intermediul lecțiilor publice desfășurate în diverse localități ale Moldovei, cu privire la instituția delincvenței juvenile și a garanțiilor acordate de către stat.

ooo

„Justiție prin instruire continuă” (Marta Bîzgan, Aliona Barbăscumpă, Mariana Vacarciuc) – un proiect destinat formării continuă a funcționarilor din sectorul justiției (funcţionari publici din cadrul Procuraturii Generale; colaboratori din cadrul Departamentul Institutiilor Penitenciare) întru îmbunătăţirea calităţii exercitării atribuţiilor de serviciu prin dezvoltarea cunoştinţelor suplimentare specifice în domeniul de activitate, deprinderilor şi abilităţilor sociale, interpersonale, dar şi manageriale corespunzătoare postului de muncă.

mmm

„Corupția în reflectoare” (Adrian Nacu și Dumitru Barbaroș)- o serie de procese simulate ce îndeamnă tinerii să devină mai informați despre fenomenul corupției (esența, cauzele și consecințele) și să se alăture în mișcarea de a promova intoleranța față de corupție.

„Bun de DREPT” (Mariana Șargarovschi și Marina Zarija) – un proiect menit să faciliteze orientarea în carieră a tinerilor absolvenți ai liceelor din țară.

liop

„La o Cafea de Jure” (Irina Buzu, Irina Popușoi, Iulia Bradu, Ecaterina Vornicescu, Aurelia Palamarciuc) – un proiect dedicat studenților de la facultățile de Drept din Republica Moldova, dar și tinerilor juriști oportunități de implicare și acomodare, pentru a facilita tranziția din mediul academic spre cel profesional.

Ceremonia de încheiere a proiectului Acțiune pentru Justiție a culminat cu înmânarea certificatelor de absolvire.

Programul „Acțiune pentru Justiție” a fost lansat în premieră la data de 9 ianuarie 2016. Cea de-a doua ediție a fost lansată la data de 10 decembrie 2016, alături de 25 de tineri juriști, selectați printre cei 50 de aplicanți (printre care studenți, avocați, funcționari publici), cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, selectați pentru participare.

finala

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente