Jandarmeria a confirmat deteriorarea crucii de aproximativ 1 metru şi jumătate de deasupra mormântului.

Incidentul s-a produs foarte rapid, "în mai puţin de un minut", conform procurorului, care precizează că autorul faptei, în vârstă de circa 30 de ani, nu a comis şi alte acte similare înainte de a părăsi cimitirul.

"Individul, pe care noi îl căutăm, ar fi acţionat singur şi nu avea faţa acoperită. Nu a avut nicio revendicare, potrivit martorilor, însă se pare că ar fi scuipat pe mormânt", a adăugat acesta.

Charles de Gaulle a cerut să fie înmormântat, alături de fiica sa, Anne, şi soţia, Yvonne, în această mică localitate rurală unde deţinea o proprietate. Pe mormântul său se poate citi: "Charles de Gaulle 1890-1970", scrie EFE.

Lider al Rezistenţei franceze în cel de-al Doilea Război Mondial, generalul De Gaulle a rămas în istorie şi ca fondator al celei de-a V-a Republici, în anul 1958, fiind preşedintele Republicii Franceze între 1959 şi 1969.

El a fost sever criticat la acea vreme de socialişti, care i-au reproşat în special autoritarismul. Moştenirea sa politică a fost revendicată de mulţi reprezentanţi ai dreptei, inclusiv de fostul preşedinte Jacques Chirac. Dar şi la stânga eşichierului politic francez unii s-au declarat 'gaullişti', invocând mai ales susţinerea ideilor lui De Gaulle privind apărarea independenţei Franţei faţă de marile puteri sau naţionalismul său economic.

'Am dorit să vin la Colombey-les-Deux-Eglises întrucât este un loc al istoriei, al memoriei şi unităţii naţionale în jurul personalităţii generalului de Gaulle, liderul Franţei libere şi care a prezidat Franţa', declara, în iunie 2016, preşedintele de atunci al Franţei, Francois Hollande, care s-a recules la mormântul generalului Charles de Gaulle, o premieră pentru un preşedinte socialist francez, după cum preciza AFP.