Principală  —  Pamflet   —   De la Miami la azilul…

De la Miami la azilul din Străşeni

Săptămâna trecută, Vlad Plahotniuc a călătorit în SUA. Zborul preşedintelui partidului de guvernământ din cel mai sărac stat din Europa s-a efectuat, precum era şi de aşteptat, cu un avion privat, separat de mulţimea bogătaşă europeană, care se înghesuie câte 200 într-un avion. Oare nu le e ruşine liderilor statelor europene, cum ar fi Franţa, Germania, Belgia, Norvegia, Danemarca şi alte vreo 20 supranumite state cu cea mai ridicată bunăstare a cetăţenilor, să îşi înghesuie oamenii în avioane transatlantice, cum sunt înghesuite şprotele în cutia de conserve?

Liderul Plahotniuc le-a dat o lecţie nu doar europenilor, ci şi americanilor, căci şi ei au un nivel înalt de bunăstare, dar americanii tot se înghesuie cu sutele în aeronave. „Moldova primeşte ajutoare din UE şi SUA, dar măcar efectul se vede. Omul în Moldova îşi poate permite să închirieze un avion privat, cu dormitoare, spa, jakuzi, solariu, sală de jocuri, restaurant şi toate cele necesare unei persoane care se respectă, şi să zboare unde vrea”. Ajuns la Washington, pe 16 mai, seara, Plahotniuc a petrecut o zi şi jumătate în capitala americană, a făcut trei poze pe două coridoare şi într-un birou, după care, oboist de muncă în interesul comunităţii moldoveneşti, a luat-o spre Miami, Florida, cu acelaş avion de lux, închiriat.

Miami este bijuteria sudului american, cu plaje de lux, lume selectă şi viaţă nocturnă opulentă. Oamenii care vin cu aeronave private la Miami beach se simt bine. Vlad Plahotniuc a petrecut 2 zile încântătoare. Ar fi stat mai mult, dar a verificat în geamantanul cu valută şi, în loc de dolari, finul său i-a pus câteva pachete cu tickete de masă. Bine că nu i-a pus şi taloane de benzină. Cât s-a plimbat prin Miami, Vlad Plahotniuc a văzut oameni. Cei mai bogaţi erau vârstnici. Mergeau în bastoane, în cărucioare, cărunţi, cu chelii, cu dantură artificială, dar erau parcă prea mulţumiţi de viaţă, chiar cam aroganţi. Deşi se prezenta Vlad Plahotniuc, managerul celui mai sărac stat din Europa, maiamezii se prefăceau proşti, strângeau din umeri. Vreo doi dintre ei chiar au îndrăznit şi i-au dat sfaturi, cum să facă mai frumoasă viaţa în Moldova, sugerându-i să combată corupţia şi să facă în fel şi chip ca cetăţenii să se simtă egali cu politicienii.

Asta a pus capac la toate. Plahotniuc a urcat în avionul său cu restaurant şi a revenit acasă. În 2016, când a călătorit în SUA, pe pagina sa de Facebook se puneau în fiecare zi noi şi noi poze de la tot felul de întâlniri oficiale. Anul acesta, n-a pus nicio poză pe pagina sa. Doar cele 3 poze de pe 2 coridoare au fost încărcate pe pagina web a partidului.

La Chişinău şi-a dat seama că nu are rost să iasă într-o conferinţă de presă, căci nu are ce spune, aşa că l-a trimis pe purtătorul său de cuvânt să inventeze singur ce vrea.

Ca să nu existe un vid de comunicare, Vlad Plahotniuc s-a gândit că tot ar fi bine să se întâlnească cu ceva public, să povestească despre vizita sa în SUA. Dar cui? Tinerilor? Nu, mulţi dintre ei au călătorit în SUA mai mult şi mai liber ca el, cu avion comun, dar şi cu multă comunicare. Jurnaliştilor? Nuuu. Ambasada SUA a organizat pentru zeci de reporteri din Moldova călătorii de săptămâni în şir prin SUA, s-au întâlnit şi ei cu mai mulţi congresmeni, mai mulţi chiar decât toţi membrii PD luaţi la un loc. Consilierii i-au sugerat să se întâlnească cu oamenii care aud rău, văd rău, înţeleg rău şi nu prea pun întrebări. Bingo, bătrânii! Întrebarea lui a fost unde poate vedea nişte bătrâni cuminţi şi ascultători. Reprezentanţii Guvernului, participanţi la şedinţă, au sărit cu răspunsurile: în sate, în oraşe, la piaţă, pe străzi, în spitale, la farmacii, la gunoişti, la colţuri de stradă, cu mâna întinsă, la pieţele de second-hand, prin cimitire, peste tot, doar ei au rămas în Moldova!

Liderul democrat a decis să viziteze un grup de bătrâni, dar care să fie mai curăţei şi mai cuminţi şi nu departe, căci era obosit după plaja din Miami. S-a ordonat o curăţenie generală la Azilul din Străşeni. Din tichetele de masă rămase după călătoria din SUA, Vlad Plahotniuc le-a procurat bătrânilor cărţi de desenat şi creioane colorate. Ajuns acolo, le-a povestit ce a vrut despre cât de măreţ a fost întâmpinat în SUA, despre cum tot senatul american i-a cerut prietenie pe Facebook, despre cum s-a întâlnit cu Trump, care le-a transmis cărţi de desenat cu autografe. Le-a arătat cum se colorează americăneşte, cum se dansează în Miami. Ce drăguţi sunt bătrânii din Moldova. Tac, te ascultă. De-ar fi şi ambasadorii europeni ca ei.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.