Germania reintroduce taxele de studiu în universitățile publice. Care este mărimea taxelor

65224112
Foto: ais.badische-zeitung.de

Germania, una din puținele țări care în prezent oferă studii gratuite (atât în limba germană, cât și în engleza) în universitățile publice pentru toate categoriile de cetățeni străini, va reintroduce taxele de studiu la facultățile din landul federal Baden-Württemberg, începând cu toamna 2017.

EXCEL menționează că ministerul învățământului superior nu-și mai poate permite să ofere educație gratuită tuturor studenților. La momentul actual, departamentul se confruntă cu un deficit de finanțare a învățământului superior în mărime de 48 mln EUR (≈ 51 mln USD), pe care universitățile urmează să-l acopere în termenii prestabiliți.

Noile modificări vizează doar studenții non-UE (proveniți din afara țărilor membre ale UE), care urmează să-și înceapă studiul de licență în anul academic 2017-2018 la una din universitățile publice ale landului federal Baden-Württemberg.

Studenții non-UE, care și-au început studiul de licență in anii precedenți (până în toamna 2017), nu vor fi afectați de introducerea taxelor de studiu. Sunt scutiți în continuare de achitarea taxelor de studiu următoarele categorii de aplicanți: aplicanții non-UE care și-au finalizat studiile liceale în Germania, participanții la programele de schimb ERASMUS+, toți cetățenii țărilor membre UE precum și cei care dețin viză de reședință permanentă într-un stat membru UE

Legea promulgată a landului federal Baden-Württemberg prevede o taxă de studiu în mărime de 1.500€/semestru sau 3.000€/anual.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente