Cinci reţinuţi la Vamă. Un şef de post şi patru subalterni au fost reţinuţi pentru corupere pasivă

Şeful posturilor vamale “Mirnoe-Tabaki” și “Vulcănești Rutier” ale Biroului vamal Cahul, împreună cu alți 4 angajați ai aceluiași post, au fost reținuți de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Vameșii sunt cercetați penal pentru corupere pasivă şi riscă până la 10 ani de închisoare.

Potrivit informațiilor preliminare, inspectorii vamali ar fi extorcat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin, pentru a nu supune verificărilor unitățile de transport și marfa, introduse pe teritoriul Republicii Moldova în mod clandestin din Ucraina.

Cei cinci funcționari, acționând în complicitate şi prin înţelegere prealabilă, pretindeau 10% din valoarea bunurilor pentru a facilita în continuare regimul vamal, fără  calcularea valorii mărfii în vamă şi achitarea taxelor prevăzute de lege.

Timp de câteva luni, suspecții au fost documentați, fiind efectuate mai multe livrări de bani sub controlul CNA. În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, doi dintre ei au fost prinși în flagrant delict.

Astfel, mai multe sume de bani au fost găsite, fiind tăinuite în biroul șefului de post vamal, despre care se prezumă că ar fi organizatorul schemei. Totodată, au fost efectuate percheziții și la domiciliile vameșilor. Toți cinci au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore.

Trei dosare au fost pornite pe acest caz. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unități convenționale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Operațiunea a fost realizată cu suportul Direcției securitate internă a Serviciului Vamal.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.