Congresul american, preocupat de contracararea influenței ruse; R. Moldova în vizor

Congresul american a propus spre aprobare joi un proiect de lege care are drept scop contracararea influenței Federației Ruse în Europa și Asia. Prin acest document, SUA îi cer din nou Rusiei să-și retragă trupele militare din Transnistria și se propune un fond de contracarare a influenței ruse, la care să poată aplica și Republica Moldova.

În document se menționează că Guvernul Federației Ruse a încercat să exercite influență în Europa și Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice, grupurilor de reflecție și grupurilor societății civile care se confruntă cu neîncredere în instituțiile și actorii democrați, promovează xenofobia și ideile neliberale și, altfel, subminând unitatea europeană. Guvernul Federației Ruse s-a angajat, de asemenea, în practici bine documentate de corupție ca mijloc de subminare și cumpărare a influenței în țările europene și asiatice.

„Guvernul Federației Ruse a eliminat pe scară largă sectorul media independent de limbă rusă și a redus semnificativ mass-media liberă și independentă în interiorul Rusiei. Organizațiile mass-media rusești care sunt finanțate și controlate de guvernul Federației Ruse și difuzează informații în interiorul și în afara Federației Ruse utilizând dezinformarea anti-occidentală”, se mai menționează în proiect.

În acest sens, se propune crearea unui Fond de contracarare a influenței ruse în valoare de 250 de milioane de dolari, pentru anii 2018-2019 la care să poată aplica și Republica Moldova.

De asemenea, documentul se referă la intervenția Rusiei în Georgia din 2008, precum și conflictul din Ucraina, încălcând normele internaționale.

Congresul îi solicită președintelui american să-i ceară Guvernului Federației Ruse să-și retragă trupele militare de pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei; să întoarcă controlul frontierei acestor state guvernelor lor legitime; să înceteze toate eforturile de subminare a guvernelor acestor state, alese de popor.

SUA trebuie să continue să colaboreze cu UE în calitate de partener împotriva agresiunii Guvernului rus, potrivit legii.

Senatul american reiterează că Statele Unite nu recunosc modificările teritoriale făcute cu forța, inclusiv invaziile și ocuparea ilegală a teritoriilor în Abhazia, Osetia de Sud, Crimeea, Ucraina de Est și Transnistria.

De asemenea, în cel mult 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, iar, ulterior, anual, președintele SUA va înainta comisiilor competente ale Congresului un raport care include o descriere a organizațiilor media care sunt controlate și finanțate de către Guvernul Federației Ruse și orice entități afiliate, fie că operează în cadrul sau în afara Federației Ruse, inclusiv televiziune și cele prin satelit, posturile de radio, internetul și presa scrisă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.