Premierul Pavel Filip în Parlament: Republica Moldova poate progresa extraordinar

Premierul Pavel Filip a prezentat astăzi în Parlament raportul de activitate a Guvernului  pentru anul 2016. Șeful Executivului a reiterat că programul de guvernare are la bază implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, acesta rămânând planul de țară al Republicii Moldova.

Prim-ministrul a vorbit despre măsurile pentru combaterea corupției și îmbunătățirea activității justiției, menționând crearea Autorității Naționale de Integritate și înființarea a două procuraturi specializate în domeniul anticorupției și, respectiv, pentru combaterea criminalității organizate.

Pavel Filip a subliniat că anume progresele pe acest segment au fost determinante pentru recâștigarea încrederii partenerilor de dezvoltare și a remarcat că semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional este un succes important al Republicii Moldova în plan extern.

Referitor la domeniul politicilor sociale, oficialul a spus că vorbtdespre demararea implementării reformei pensiilor, elaborarea conceptului reformei sistemului de determinare a dizabilității,protecția sporită a victimelor violenței domestice, reducerea prețului la medicamente.

„Dincolo de cifre, de calcule și de strategii, importanți sunt oamenii și traiul lor. Anume ei au fost permanent în atenția noastră, fiindcă înainte de venirea acestui Guvern exista perspectiva foarte îngrijorătoare a intrării statului nostru în incapacitate de plată, în imposibilitatea de a-și onora obligațiile sociale față de cetățeni”, a spus premierul.

În ceea ce privește situația din economie, Pavel Filip a specificat că avansul economic de 4% înregistrat anul trecut, de rând cu sporirea exporturilor, creșterea producției în sectorul agricol, derivă din acțiunile realizate de Executiv.

În acest sens, a fost menționată reducerea numărului de acte permisive, îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează controalele de stat, simplificarea activității de comerț, diversificarea instrumentelor de finanțare în folosul întreprinderilor mici și mijlocii, introducerea impozitului unic de 7% pentru rezidenții parcurilor IT, precum şi reformarea Serviciului Fiscal de Stat.

„Aceste lucruri au oferit mediului de afaceri, atât capitalului local, cât și celui străin, în primul rând încredere că se poate dezvolta fără piedici, încredere că are parteneri serioși în instituțiile de stat”, a notat Pavel Filip.

Nu în ultimul rând, Pavel Filip a prezentat etapele reformei administrației publice, precizând aspectele reformei Guvernului. „Reforma administrației centrale, precum și a celei locale sunt esențiale anul acesta”, a menționat Pavel Filip.

Șeful Executivului s-a referit și la preocupările de întărire a securității și apărării țării noastre, menționând pe acest segment comunicarea cu NATO, investițiile în pregătirea militarilor, perfecționarea cadrului legal în domeniul apărării și colaborarea cu UE pe segmentul Politicii de Securitate și Apărare Comună.

Ceea ce s-a făcut în 2016 arată de fapt potențialul Moldovei ca țară. În condiții de stabilitate politică și socială, având o direcție clară înainte, lucrând cu seriozitate, Republica Moldova poate progresa extraordinar”, a mai spus Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.