Marea Britanie, dispusă să-și suplimenteze prezența la misiunea NATO în Afganistan

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Marea Britanie este dispusă să-și suplimenteze numărul militarilor pentru a întări misiunea NATO de consiliere și instruire a armatei afgane, a indicat un responsabil guvernamental, în marja summitului Alianței desfășurat joi la Bruxelles, transmite AFP.

„Marea Britanie este pregătită să-și suplimenteze contribuția în trupe pentru activități necombatante, pentru a-și demonstra sprijinul continuu față de misiunea NATO în Afganistan”, a declarat sursa citată, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la începutul lunii mai că Alianța examinează oportunitatea de a trimite „câteva mii” de militari suplimentari în Afganistan, în sprijinul forțelor de securitate locale care luptă împotriva insurgenților talibani.

NATO și-a încheiat oficial la sfârșitul lui 2014 misiunea de luptă în Afganistan, unde păstrează o forță de aproximativ 13.000 de militari, în majoritate americani, pentru consilierea și antrenarea trupelor de securitate afgane. Talibanii și-au înmulțit însă atacurile, mărind bilanțul pierderilor în rândul forțelor de securitate și al civililor.

În misiunea „Resolute Support” sunt angrenați în jur de 500 de militari britanici.

O decizie privind creșterea prezenței aliate în Afganistan va fi luată, probabil, de miniștrii apărării ai statelor membre la viitoarea lor reuniune, în luna iunie. Potrivit informațiilor vehiculate la Pentagon, se are în vedere sporirea acestei prezențe cu 2.500-3.000 de militari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...