(VIDEO) Plahotniuc admite că președintele ar putea fi demis; Dodon: „Cu șantaj nu mă iei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon și-ar dori mult acum un război cu guvernarea, unul cât mai puternic, care să ducă la destabilizare și la căderea guvernului. De aceea a și lansat diferite provocări, de aceea îi provoacă și pe liderii UE să întoarcă spatele Moldovei, spune liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, care admite că dacă șeful statului va face greșeli suficient de grave și va supune unui pericol iminent stabilitatea politică a țării, acesta ar putea fi suspendat din funcție.

„Dacă face greșeli suficient de grave și va supune unui pericol iminent stabilitatea politică a țării, ar fi posibilă. Dar știți cum e cu încercările astea de suspendare, uneori poți să-i faci mai mult bine celui pe care încerci să-l suspenzi, decât rău. Ați avut astfel de situații și în România”, a spus Plahotniuc într-un interviu acordat portalului românesc stiripesurse.ro.

Acesta spune că trebuie cântărită bine o astfel de decizie, trebuie probe convingătoare pentru cetățeni și apoi e nevoie de o unitate politică pe dreapta, dacă se intră într-un astfel de referendum. „Altfel e foarte complicat și riști doar să-i întărești poziția. În politică e important să știi să identifici momentele oportune pentru o acțiune sau alta”, a adăugat liderul PD.

Totodată, Plahotniuc admite că președintele Dodon și-ar dori mult acum un război cu guvernarea, unul cât mai puternic, care să ducă la destabilizare și la căderea guvernului. De aceea a și lansat diferite provocări, de aceea îi provoacă și pe liderii UE să întoarcă spatele Moldovei.

„El are încă un scor înalt în sondaje și are nevoie de scandaluri și dificultăți politice pentru a-l menține, fie să i se dea motiv să meargă în fața poporului să se victimizeze și să mai ia niște procente, fie să reușească să blocheze economic Moldova și să genereze o criză politico-socială. El a văzut bine ce efecte a avut războiul politic asupra partidelor pro europene și nu e deloc încântat de faptul că acum coaliția de guvernare e stabilă, nu mai apar acele războaie pe interior. Toate referendumurile pe care le-a propus sunt provocări la adresa guvernării, ne încearcă, dar noi am decis să nu ne lăsăm atrași în agenda pe care o promovează el, să ne vedem de treabă, să guvernăm, să facem reforme, să păstrăm echilibrul în societate. Republica Moldova este stat parlamentar și deciziile strategice se iau în Parlament și la Guvern, în pofida pretențiilor Președinției în acest sens”, a mai spus Vlad Plahotniuc.

De partea cealaltă, șeful statului i-a transmis liderului PD să lase „șantajul”, deoarece nu îi este frică de un eventual referendum, privind demiterea sa.

„Plahotniuc și Candu sunt oameni capabili de a face analize. Trebuiau să înțeleagă că, cu șantaj nu mă iei. Dacă ei cred că eu mă voi speria de referendum, mergem la plebiscit chiar mâine. Haideți să întrebăm oamenii în cine au încredere – în Dodon, pe care l-au ales direct în funcția de președinte sau în Plahotniuc și Candu. Cred că aici răspunsu este evident. Vor să mă sperie. Asta nu va merge. Dacă îi voi putea provoca la un referendum, eu o voi face cu plăcere. Dacă referendumul se va solda cu eșec, atunci acești vor trebui să plece”, a declarat Dodon pentru emisiunea „Главный вопрос” la NTV.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...