Filme, muzică, artă în cadrul celui mai mare Festival de film din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Începe Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, ce are loc în perioada 25 – 31 mai 2017. Conceptul ediției curente fiind Art&Life, ce reflectă eterna îmbrățișare dintre artă și viață, întrucât anume aceste două dimensiuni se regăsesc în proiecțiile de filme din acest an.

Festivalul va proiecta 77 de filme, dintre care 51 fac parte din cele patru secțiuni competitive ale festivalului. Filmele au fost selectate dintr-un număr record de peste 700 de înscrieri din 82 de țări ale lumii. Filmele din competiție vor fi proiectate în cadrul Secțiunii Principale, Secțiunii cadRO, Secțiunii Producții Locale și Un LIKE pentru Documentar. Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Odeon.

Secțiunea Principală a adunat 21 de filme de excepție. Secțiunea cadRO include 12 documentare despre români și comunitățile de români de pretutindeni. Fiind lansată acum un deceniu, secțiunea cadRo celebrează spiritualitatea românească. În cadrul Secțiunii Producții Locale participă opt documentare, care au fost selectate din 15 înscrieri din Republica Moldova.

Secțiunea Un Like pentru Documentar a adunat 10 filme documentare, care abordează tematici importante și relevante tinerilor și adolescenților. Filmele vor fi proiectate pe 25 mai și 31 mai începând cu ora 15:00. Juriul de la această secțiune va fi format din 5 adolescenți de la diverse licee din țară. Accesul la această secțiune este gratuit.

FIFD CRONOGRAF va proiecta și câteva filme în afara competiției, în cadrul unor evenimente și proiecții speciale. Festivalul va aduce cinci premiere de filme documentare și de ficțiune, din Republica Moldova și din România. Accesul la premierele de film este gratuit.

Un eveniment nou în cadrul FIFD CRONOGRAF este CRONOGRAF&Music – o simbioză dintre film și muzică, oferită publicului sub cerul liber pe strada pietonală Eugen Doga. Timp de patru seri, între 26 și 29 mai, opt trupe locale vor evolua pe scena străzii pietonale, iar apoi oaspeții evenimentului vor putea urmări documentare cu tematică muzicală și vor discuta cu autorii filmelor.

CRONOGRAF Junior este un eveniment special care invită copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, pe 25 și 26 mai, să urmărească trei documentare de scurt metraj despre copii din diverse colțuri ale lumii.

De asemenea, vor fi proiectate cinci documentare la Apartamentul Deschis și o serie de filme la Muzeul Național de Istorie și Etnografie și Muzeul de Arte.

În ultima zi a FIFD CRONOGRAF 2017, 31 mai, la Odeon va avea loc evenimentul special „Femeia între tradiții și libertate”, dedicat drepturilor și abilitărilor femeii. În cadrul evenimentului vor fi proiectate două documentare. Proiecțiile speciale vor fi urmate de un panel de discuție cu regizoarele documentarelor. Evenimentul este susținut de UN Women.

Programul evenimentelor poate fi văzut AICI.

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...