“Moldova iese din fum”

Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și Organizația Mondială a Sănătății în Moldova, a lansat astăzicampania ”Moldova iese din fum. Un an de succes și provocări”. Acțiunea este dedicată Zilei Mondiale fără Tutun și se va desfășura la nivel național în perioada 25-31 mai 2017.

În cadrul campaniei, autoritățile din domeniul sănătății publice și poliția vor efectua vizite în localurile publice. De asemenea, vor fi organizate  mai multe acțiuni de promovare a modului de viață sănătos,  inclusiv flashmob-ul „Tinerii împotriva fumatului” .  Totodată, mai mulți specialiști din domeniul sănătății publice vor fi premiați pentru rezultatele obținute în domeniul controlului tutunului.

MinisterulSănătăţii precizează că interzicerea fumatului în locurile publice a contribuit la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

Astfel, Centrul Național de Sănătate Publică a raportat faptul că numărul bolnavilor cronici, care au solicitat asistență medicală în cadrul spitalelor republicane, a scăzut cu aproximativ 10 la sută după aplicarea interdicției, de la 8515 de bolnavi în decursul lunilor iunie-decembrie 2015 la 7692 de bolnavi în aceiași perioadă din 2016.

Semnificativ a scăzut și rata adresărilor din partea persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică și bronșite cronice.  În aceste cazuri au fost înregistrați cu peste 700 pacienți mai puțini, în a doua jumătate a anului trecut, față de aceeași perioadă a anului 2015.

Datele statistice arată că, anual, aproximativ 6000 dintre moldoveni decedează din cauza maladiilor  provocate de fumat:  boli cardiovasculare,  afecțiuni respiratorii obstructive cronice, diabet,  cancer pulmonar și hepatic, ciroze.  Peste 60 la sută dintre  ei mor timpuriu,  la o vârstă aptă de muncă.

În Republica Moldova fumează 48,5 la sută dintre bărbați și 8,2 la sută dintre femei. Printre copiii cu vârste între 13-15 ani, viciul este răspândit în proporție  de  10,4 la sută.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.