Legea cu privire la integritate, votată în lectură finală de Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a adoptat astăzi, în lectură finală, proiectul Legii integrității, care prevede implementarea unui sistem operațional pentru transparența și verificarea averii și intereselor funcționarilor publici.

Proiectul are drept scop cultivarea integrității publice și a climatului zero toleranță la corupție în cadrul entităților publice din Republica Moldova prin creșterea încrederii societăției în faptul că entitățile și agenții publici își îndeplinesc misiunea în conformitate cu interesu public, inclusiv în procesul de interacțiune cu sectorul privat, prin reglementarea măsurilor obligatorii de asigurare și consolidare a integrității instituționale și profesionale, prin încurajarea denunțării manifestărilor de corupție de către agenții publici, precum și asigurarea protecției lor împotriva răzbunărilor.

De asemenea, sancționarea agenților publici pentru manifestări de corupție pe de o parte și a conducătorilor entităților publice pentru lipsa de integritate instituțională și profesională pe de altă parte.

Legea integrității separă integritatea în sectorul public și cea în sectorul privat. Prima este definită de doi factori și separată în integritatea politică și cea instituțională. Integritatea politică are prevederi generale – transparența finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. Vorbind despre climatul de integritate instituțională, se face o inventariere a tuturor politicilor de prevenire a corupției în instituții, funcționarea cărora trebuie să asigure un mediu integru pentru activitatea tuturor angajaților din mediul public, spun autorii proiectului de lege.

În același timp, documentul enumeră obligațiile șefilor de instituții.

Proiectul de lege a fost înregistrat de către deputații Sergiu Sîrbu, Anatolie Zagorodnîi, Corneliu Padnevici, Nae-Simion Pleşca, Roman Boțan și Ion Casian. Potrivit lor, proiectul de lege are drept scop cultivarea integrității publice și a climatului de toleranță zero la corupție în cadrul entităților publice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...