Doi foști liberali se opun tandemului PD – PSRM de modificare a sistemului electoral și se adresează Curții Constituționale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputații Vladimir Cernat și Artur Gutium, care recent au părăsit fracțiunea Partidului Liberal (PL), au depus ieri o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care au solicitat interpretarea mai multor articole din Constituția Republicii Moldova, în vederea elucidării unor „neclarități importante” în ceea ce privește schimarea sistemului electoral.

„Având în vedere că la data de 5 mai curent, Parlamentul a adoptat în primă lectură două proiecte de legi care vizează modificarea sistemului electoral de vot, în calitate de reprezentanți ai poporului, nu am putut rămâne impasibili în fața mesajelor negative venite din partea societății civile, mai ales în rândurile Diasporei, ceea este inadmisibil de neglijat”, a scris Cernat pe pagina sa de Facebook.

În context, acesta anunță că ieri, 24 mai, împreună cu Artur Gutium, a depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care cei doi au solicitat Înaltei Curți interpretarea mai multor articole din Constituția Republicii Moldova, în vederea elucidării unor neclarități importante în ceea ce privește schimarea sistemului electoral de vot.

Citește și: Lovitură sub centură pentru Ghimpu: A fost părăsit de 2 deputați

„Consideram că, dreptul la vot nu trebuie privit doar ca un drept politic, dar și ca o modalitate de exprimare a voinței poporului, a opiniei cetățeanului față de organele reprezentative potențate. Prin urmare nu este cu putință ca într-un stat de drept și cu o democrație veritabilă, unde fiecare instituție trebuie să funcționeze cu precădere în interesul cetățeanului, să se facă abstracție de voința aceluiași cetățean. Anume voința poporului constituie baza puterii în stat, iar puterea trebuie să dividă din voința poporului și nu viceversa. Prin schimbarea sistemului electoral în varianta propusă astăzi, substanța dreptului de a alege al cetățeanului va fi afectată considerabil”, a mai scris Vladimir Cernat.

În opinia acestuia, dreptul de a alege trebuie realizat „real și efectiv, dar nu teoretic și iluzoriu”.

Amintim că, la începutul lunii aprilie, Vladimir Cernat și Artur Gutium au anunțat că părăsesc Partidul Liberal.

La 5 mai curent, cu votul a 75 de deputați Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de modificare a sistemului electoral în unul mixt, un proiect comasat al PD și PSRM. Acțiunea a stârnit nemulțumire în rândul societății civile, care a ieșit la proteste în fața Legislativului mai multe zile, iar un protest masiv fiind preconizat pentru 11 iunie curent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...