Bătălia pentru Moldovagaz: Din 20 de companii vor rămâne doar 3

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de reformare conform „directivelor UE” a întreprinderii mixte moldo­ruse Moldovagaz a ajuns aproape de final și ar putea fi aprobat la adunarea anuală a acționarilor de pe 26 mai 2017, susțin surse din cadrul Guvernului.

Potrivit autorităților întreprinderea mixtă moldo­rusă Moldovagaz (50% ­ Gazprom, 35,33% ­ Guvernul Moldovei, 13,44% ­administrația de la Tiraspol, restul de 1,23% ­ micii acționari) ar urma să fie restructurată în conformitate cu prevederile celui de-­al Treilea Pachet Energetic al UE, dar și legii cu privire la gazele naturale, scrie mold-street.com.

Astfel, din grupul ce cuprinde în prezent 20 de companii ar urma să rezulte doar trei. Prima companie este SA Moldovagaz, care se va ocupa doar de importul gazelor din Rusia, respectiv ar urma să îşi asume şi rambursarea datoriei de peste 700 de milioane de dolari faţă de Gazprom.

A doua va fi Moldovatransgaz, care va gestiona conductele magistrale și va presta servicii de transport și tranzit de gaze. Ce va fi cu subsidiara sa ce administrează staţiile de comercializare a gazului comprimat nu este clar încă. A treia companie va fi Chișinău­Gaz SRL, care ar urma să înglobeze toate celelate 12 SRL ce se ocupă de distribuţia şi furnizarea gazelor.

Astfel, din toate acestea cea mai importantă şi care se va „umfla” mai tare va fi Chişinău­Gaz, administrator al căreia a devenit la finele lunii martie, fostul șef al Direcției administrare gaj a Băncii de Economii (BEM), Ruslan Garbalî, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, ales pe listele Partidului Socialiștilor.

Astfel socialistul Garbalî va ajunge să gestioneze o companie cu cifră de afaceri de circa cinci miliarde de lei. În ce funcţie va rămâne fostul ministru democrat Vasile Botnari, acum preşedinte Moldovagaz se va decide în următoarea perioadă.

Deocamdată nu este clar ce va fi cu activele din regiunea separatistă, dar Gazprom ar urma să le preia integral în cadrul unei întreprinderi separate controlate direct

Articolul integral poate fi citit AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...