Codreanu: „Ministerul Justiției are răgaz până la finele lunii mai. Dacă nu se schimbă nimic, îl chemăm la dialog prin portavoci”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu a susținut astăzi o conferință de presă în care a solicitat ministrului Justiției din România să soluționeze cu celeritate situația dramatică ce afectează zeci de mii de cetățeni români ajunși „non-cetățeni”.

Constantin Codreanu a menţionat că de la începutul anului a avut o serie de întâlniri diplomatice și dezbateri cu factorii de decizie „implicați” în posibila soluționare a cazurilor dramatice prin care trec cetățenii români care nu-și pot preschimba actele de identitate din cauza practicilor inconsecvente de aplicare și interpretare a Legii nr. 21/1991.

După toate promisiunile și amânările primite, cea mai dezamăgitoare întrevedere rămâne cea avută cu Ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a găsit ca metodă halucinantă de rezolvare, soluționarea cazurilor în instanță prin chemarea în judecată a statului român, concluzionând prin a-mi spune că sunt prea curajos.

Am explicat că nu este vorba despre curajul sau dorința mea de a profita politic de această situație, ci, despre datoria noastră, de reprezentanți ai statului român, de a-i ajuta pe cetățenii noștri aflați în această dificultate. Când vorbim despre destinele românilor din afara țării, nu este loc de interese înguste de partid, ci de un domeniu în care să colaborăm cu toții deopotrivă, putere și opoziție, parlamentari, miniștri, funcționari publici. Interesul cetățeanului ar trebui să fie mai presus de ambiții și jocuri de putere”, a menţionat parlamentarul Constantin Codreanu.

Deputatul PMP s-a referit de asemenea la răspunsul primit din partea Ministerului Justiției, la începutul lunii aprilie, la una dintre interpelările adresate.

Deși ministrul Tudorel Toader a afirmat foarte ferm că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, nu există un proiect care să modifice și să completeze legea nr. 21/1991 a cetățeniei române, în răspunsul primit la interpelare, s-au confirmat informațiile neoficiale pe care le aveam, respectiv faptul că Guvernul are în pregătire propunerea legislativă care va fi transmisă cândva și Parlamentului. Orice termen legal și rezonabil a fost încălcat”, a relatat deputatul.

Dacă până la începutul lunii iunie va fi liniște în continuare, fără să existe un minimum de progres sau de efort din partea ministrului Toader, ne rezervăm dreptul să ieșim în stradă. Când zic la plural “ne rezervăm”, vorbesc în numele cetățenilor români din tară și din afara ei. Pentru partidul PMP acesta este un subiect primordial și dorim să continuăm ceea ce a început președintele atunci în funcție, Traian Băsescu, care a simplificat procesul de acordare a cetățeniei. Vă asigur că nu vom renunța și că ne luptăm până câștigăm”, a mai declarat parlamentarul Constantin Codreanu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.