Potrivit agenţiei SITE, care monitorizează site-urile de internet islamiste, SI a revendicat marţi seara, prin intermediul agenţiei sale de propagandă Amaq, "operaţiunea de martiraj" din Bosaso, precizând că pentru aceasta a fost folosită "o veste încărcată cu explozibili".

Autorul atentatului a detonat încărcătura la un punct de control din oraşul-port din golful Aden. "Forţele de securitate l-au oprit pe suspect în timp ce acesta se apropia, moment în care acesta s-a aruncat în aer, omorând cinci persoane. Un membru al forţelor de securitate şi patru civili au fost ucişi în explozie", a explicat pentru AFP un responsabil al poliţiei locale. Mai mulţi martori au menţionat că explozia a avut loc în apropierea unui hotel folosit de responsabili locali ca loc de întrunire.

Despre gruparea desprinsă din miliţiile shebab se ştie că este condusă de somalezul Abdulqadir Mumin, care s-a alăturat SI în octombrie 2015 şi din august 2016 se află pe lista teroriştilor internaţionali a Departamentului de stat al SUA. Născut la Puntland la o dată necunoscută, Mumin a trăit în Suedia o vreme, după care s-a instalat în Anglia şi a dobândit cetăţenia Marii Britanii, câştigând, în anii 2000, reputaţia de predicator înflăcărat şi răzbunător.

Statul Islamic a mai revendicat la începutul lui februarie un atac armat, dar nu unul sinucigaş, asupra unui hotel din Bosaso, soldat cu moartea a patru gărzi şi a doi atacatori.

Pe de altă parte, un specialist în problemele Cornului Africii, Rashid Abdi, a declarat pentru France Presse că trebuie privite cu "prudenţă revendicările SI, pentru că au tendinţa să revendice tot".