Oazu Nantoi, despre reforma administraţiei centrale: „Toate aceste ministere vor fi controlate de o singură persoană”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reforma administraţiei publice centrale a demarat oficial, cu aplomb, săptămâna trecută. La încheierea acesteia, statul moldovenesc ar trebui să fie mai bogat cu 70 de milioane de lei, să fie reduse funcţiile Guvernului, să fie favorizată concurenţa, să dispară schemele în care sunt implicate întreprinderile de stat. Nu se ştie însă dacă vor fi atinse aceste obiective, deoarece totul este opac, spune analistul politic Oazu Nantoi.

Conform Jurnal de Chişinău, nu a fost înregistrată nicio discuţie publică, nici cu societatea civilă, nici cu mediul academic şi nici cu mediul de afaceri. În aceste condiţii, se bănuieşte un singur lucru, potrivit observatorului politic Oazu Nantoi, şi anume că himera controlată acum de democraţi va fi şi mai bine organizată, mai supusă şi mai obedientă.

„Toate aceste ministere vor fi controlate de o singură persoană, Vladimir Plahotniuc. Adică va avea loc consolidarea controlului din partea unei singure persoane, aceasta este părerea mea. Asta nu are nimic în comun cu eficienţa, deoarece eficienţa aparatului de stat este o noţiune complexă, care include administraţia publică locală, lupta cu economia tenebră, dominaţia legii”, a menţionat Oazu Nantoi.

Proiectul noii legi cu privire la Guvern prevede divizarea funcțiilor politice de cele de administrare. Funcția de viceministru va fi exclusă şi va fi instituită funcţia de subsecretar de stat.

Noua structură a Guvernului va fi compusă din 9 ministere: Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne.

Prim-ministrul va avea 3 viceprim-miniștri, fiind exclusă funcția de vicepremier pe probleme economice. De asemenea, Guvernul va avea în subordine 7 agenţii, în loc de 5, iar ministerele vor gestiona 43 de agenţii, faţă de 55 în prezent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...