(INFOGRAFIC) Republica Moldova într-un TOP al datelor deschise: Cheltuielile Guvernului sunt cele mai ascunse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova se află pe locul 31 din 115 de țări în clasamentul mondial al datelor deschise elaborat anual de organizația World Wide Web Foundation. Țara noastră se situează pe aceeași poziție cu Cehia, iar față de anul trecut a urcat cu 2 locuri în top.

Fiecare țară a fost evaluată prin prisma a trei aspecte: disponibilitatea de a susţine iniţiativele de date deschise, implementarea programelor de date deschise şi impactul pe care îl au acestea.

La capitolul disponibilitate, țara noastră a ocupat 55 de puncte din 100, la implementare – 54 de puncte, iar la impact – doar 14 puncte. Scorul total al Republicii Moldova este de 44 de puncte.

date deschise2

Referitor la disponibilitatea datelor, Republica Moldova stă cel mai bine la drepturile civile cu 72 de puncte din 100 și cel mai rău la antreprenoriat și business, unde a acumulat 36 de puncte.

La aspectul implementării programelor de date deschise, Republica Moldova a acumulat cele mai multe puncte la „statistici criminale” – 95 de puncte din 100. La polul pus, țara noastră are doar 5 puncte la „date detaliate privind cheltuielile guvernului”. Deși aceste date există, ele nu sunt disponibile online, sunt greu de găsit și nu sunt actualizate.

Cât privește impactul datelor deschise, Republica Moldova a acumulat 40 de puncte la indicele „impact politic”, 13 puncte la indicele „impact economic” și 0 puncte la indicele „impact social”.

date deschise

Primele 10 locuri în top sunt ocupate de: Marea Britanie, Canada, Franța, SUA, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Olanda și Norvegia.

La coada clasamentului se află Pakistan, Mozambique, Mali, Zimbabwe, Myanmar, Swaziland și Yemen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...