Sibiu: Primul ghid bilingv al celor mai bune vinuri românești și moldovenești, în librării și pe Amazon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pasionații de vinuri bune pot găsi în librăriile Humanitas volumul al doilea al primului ghid bilingv al celor mai bune vinuri românești și moldovenești, „The Wine Book of Romania”, a anunțat miercuri, la lansarea de la Sibiu, autoarea cărții, degustătoarea profesionistă Marinela V. Ardelean. Această carte urmează să fie prezentă și la Cărturești, dar și pe Amazon. Volumul costă 150 de lei românești.

În premieră ghidul vinurilor din România și Republica Moldova cuprinde 50 de vinuri de cinci stele.

„Pentru mine, The Wine Book of Romania reprezintă, pe lângă o mare responsabilitate, și un angajament față de industria vitivinicolă și producătorii de vin din România. Pentru pregătirea volumului al doilea, m-am bucurat să constat o creștere remarcabilă a calității vinurilor evaluate. De exemplu, anul trecut doar un vin 100 % Fetească Neagră a obținut 5 stele. Anul acesta, patru vinuri 100 % Fetească Neagră, dintr-un total de 15 vinuri, au obținut 5 stele. Vă invit să descoperiți excelența vinurilor românești în volumul 2 The Wine Book of Romania!”, a declarat autoarea cărții, Marinela V. Ardelean, potrivit Agerpres.

Toate vinurile prezentate în „The Wine Book of Romania” au fost evaluate de un juriu format din experți internaționali: Rod Smith (Master of Wine — Franța), Paul Robert Blom (degustător internațional de vinuri — Olanda), Luiz Alberto (fondatorul comunității #winelover — SUA), Galina Niforou (Asociația Exportatorilor de Vin — Bulgaria), József Kosarka (președinte al Asociației Somelierilor din Ungaria), Maria Sofia Dare Biancolin (‘Wine and More’—Germania), Elias Macovela (blogger de profil și activist al vinului — Portugalia). În urma acestei evaluări, au fost descrise și clasificate 279 de vinuri, aparținând a 75 crame, 60 din România și 15 din Republica Moldova.

Dacă în primul volum 15 % dintre vinurile evaluate au obținut 5 stele, cei care vor răsfoi volumul al doilea vor descoperi 50 de vinuri care au primit calificativul maxim din partea juriului, reprezentând 18 % din totalul vinurilor prezentate.

Noutatea absolută față de primul volum al ghidului o reprezintă introducerea unui capitol dedicat exclusiv distilatelor din vin (‘vinars’ în România și ‘divin’ în Republica Moldova). Au fost degustate și notate 19 distilate, dintre care 16 din Republica Moldova și 3 din România.

„Îmi doresc ca vinurile românești să fie apreciate la adevărata lor valoare și să își câștige locul meritat pe harta vinurilor europene”, a adăugat Marinela V. Ardelean.

În vederea realizării acestui volum, Marinela V. Ardelean, autoarea cărții „The Wine Book of Romania”, a vizitat timp de trei luni crame din România și Republica Moldova, a degustat peste 2.000 de vinuri, dintre care a selectat maximum cinci etichete de la fiecare producător.

Marinela V. Ardelean este specialist în branding și business development în industria enogastronomică, degustător profesionist în concursuri internaționale de vinuri și profesor la Italian Chef Academy (Roma, Italia). Marinela este autoarea celui mai premiat volum bilingv la nivel internațional despre vinurile românești, publicat în anul 2014, „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, și inițiatoarea proiectului „The Wine Book of Romania”, primul ghid bilingv care cuprinde descrierea și clasificarea celor mai bune vinuri din România și Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...