Reforma Guvernului: Viceminiştrii vor fi înlocuiţi cu secretari de stat și subsecretari

În noua structură a Guvernului nu se vor mai regăsi funcțiile de viceminiștri, acestea fiind  înlocuite cu funcțiile de secretari și subsecretari de stat. Persoanele desemnate în aceste funcţii vor avea statut de funcționar public, vor fi detaşate politic, ceea ce înseamnă că la schimbarea Guvernelor aceștia nu vor fi înlocuite.

Anunţul a fost făcut de premierul Pavel Filip astăzi la şedinţa Consiliului Național pentru reforma administrației publice.

Este important de a se păstra fortificarea statutului secretarului și subsecretarului de stat. Ei nu vor veni și pleca la instaurarea unui nou Guvern. Nu știm câți subsecretari și secretari vom avea, dar nu vor fi afiliați politic”, a explicat premierul.

Totodată, şeful Executivului a precizat că proiectul privind reforma Guvernului, în urma căruia din 16 ministere existente vor rămâne doar nouă, urmează a fi aprobat în următoarele două săptămâni, după care va fi transmis spre examinare la Parlament. La cea de-a doua etapă prim-ministrul va merge la Parlament pentru a informa despre noua structură.

În acelaşi timp, Iurie Ciocan, șeful Centrului de Implementare a Reformelor, a precizat care va fi structura noului Guvern:

Ministerul Economiei și Infrastructurii

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Ministerul Finanțelor

Ministerul de Externe și Integrării Europene

Ministerul Afacerilor Interne;

Ministerul Justiției

Ministerul Apărării

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.