Luptă strânsă pentru preşedinţia Austriei. Candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, conduce cu 51,9% din voturi, iar contracandidatul său, ecologistul Alexander van der Bellen, îl urmează îndeaproape cu 48,1 la sută. Dacă Hofer câştigă, Austria va deveni prima țară din UE cu președinte de extremă-dreapta. Totul va fi decis de voturile prin corespondenţă, care reprezintă 14% din totalul sufragiilor. Rezultatul final ar trebui să fie anunţat astăzi.

Întreaga Austrie aşteaptă rezultatele celor 900.000 de voturi prin corespondență care vor decide câştigătorul alegerilor prezidenţiale de ieri. Alegătorii care au optat pentru acest tip de vot manifestă opinii mai degrabă nefavorabile formațiunii lui Hofer și este posibil ca balanța să fie înclinată în favoarea ecologistului Van der Bellen. Potrivit unei evaluări a televiziunii publice austriece, ce ia în calcul și rezultatul estimat al voturilor prin corespondență, cei doi candidați s-ar afla practic la egalitate. Prudenţi, niciunul dintre ei nu s-a declarat învingător. Totuşi, tabăra lui Hofer a sărbătorit încă de aseară, anticipând un viitor succes.

Atribuțiile președintelui Austriei sunt limitate, dar el dispune totuși de unele prerogative importante, cum ar fi posibilitatea de a demite guvernul, opțiune pe care Norbert Hofer nu o exclude, cu riscul de a declanșa o criză guvernamentală și alegeri legislative anticipate. Actualul președinte, social-democratul Heinz Fischer, se află la finalul celui de-al doilea mandat de șase ani. Partidul acestuia și formațiunea conservatoare OVP au suferit împreună o înfrângere istorică în primul tur al alegerilor, rezultat atribuit în mare parte valului de imigranți musulmani.