Andrei Năstase: Știind că a intrat în dizgrația europenilor, Plahotniuc a încercat un truc disperat de a crea impresia că este așteptat la Washington

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, un aspru critic al actualei guvernări, susține că vizita în SUA a liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, ar fi fost un fiasco total și că nimeni nu i-ar fi dat girul să vină în fruntea Guvernului de la Chișinău, așa cum au admis unii analiști politici.

Într-un interviu pentru Ziarul Național, Năstase a declarat că fost multe presupuneri, speculații dar și așa-zise scurgeri de informații, pentru a conferi acestei vizite un caracter oficial, ca și cum Plahotniuc ar fi fost așteptat de președinte în Biroul Oval, însă în realitate, vizita lui în SUA a suferit un „fiasco total”.

„În realitate, vizita lui în SUA a suferit un fiasco total. Nimeni dintre reprezentanții administrației de stat nu l-a primit. Acesta s-a întâlnit doar cu patru congresmani, care nu au nimic în comun cu R. Moldova sau Europa de Est, în urma unor acțiuni obișnuite, dar foarte scumpe de lobby. E o practică răspândită la Washington, firmele de lobby pot să-ți organizeze niște întâlniri, câteva fotografii pentru rețelele sociale, dar nu mai mult. Nu știu ca problema reformării Guvernului și a nominalizării lui Plahotniuc la funcția de premier să fi fost abordată, dar nu cred. Aceste detalii se discută la alt nivel, pe alte canale se comunică”, a declarat Năstase.

Totodată, acesta conformă că Plahotniuc ar fi încercat să se întâlnească cu șeful Comisiei Relații Externe, Ed Royce, de la republicani și cu șeful aceleiași Comisii de la democrați, însă cei doi șefi de Comisii se pare că l-au ignorant și i-au refuzat întrevederea solicitată.

„Da, există asemenea informații, însă cei doi șefi de Comisii se pare că l-au ignorant și i-au refuzat întrevederea solicitată. Aș vrea să cred că oficialii respectivi l-au refuzat și pentru că au fost informați în mod exhaustiv despre trecutul cel puțin dubios, dar și prezentul tenebros al lui Plahotniuc. Vreau ca alegătorii din Republica Moldova să înțeleagă că din 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și 100 de Senatori, oligarhul s-a întâlnit în total cu patru! Și asta pe bani grei”, a mai spus Liderul PPDA.

Vorbind despre călătoria de lux, pentru care Plahotniuc ar fi cheltuit până la un milion de dolari americani, Năstase spune că „se știe, cel puțin oficial, oligarhul a investit într-o mare firmă de lobby „Podesta Group” 600.000 de mii de dolari și circa un milion de dolari pentru „Burson-Marsteller”, iar zborul cu siguranță nu a fost efectuat din bani „munciți de el, sunt bani furați, iar pe de alta, situația acestuia a ajuns disperată după dezbaterile recente din Parlamentul European, în urma cărora decizia de a acorda cele 100 de milioane de euro a fost amânată cu o lună de zile”.

„Știind că a intrat definitiv în dizgrația europenilor, Plahotniuc a încercat un truc disperat de a crea impresia că este așteptat la Washington. Ulciorul, însă, nu merge de multe ori la apă”, a apreciat liderul PPDA, Andrei Năstase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...