Investigație: Proprietarii site-urilor de ştiri şi interesele pe care le promovează

360(810,455)
Foto: anticoruptie.md

Începând cu anul 2009, în spaţiul informaţional din Republica Moldova au apărut zeci de portaluri de ştiri care, prin politica lor editorială, sunt afiliate unor grupuri de interese. Jurnaliștii de la Anticoruptie.md au realizat un articol despre cine sunt proprietarii site-urilor de știri și interesele pe care le promovează.

Moldova24.info

Cu o politică editorială pro-guvernare, site-ul s-a făcut remarcat în special prin materialele critice la adresa oponenţilor politici ai lui Vlad Plahotniuc, dar şi prin limbajul dur şi plin de etichete folosit de autori. Potrivit datelor despre domain-ul Moldova24.info, acesta a fost înregistrat încă în septembrie 2013 pe numele Dianei Pungă, tot ea editor general al portalului Today.md. Diana Pungă este soţia jurnalistului Gabriel Călin, iar adresa indicată la înregistrarea domain-ului este de fapt apartamentul lui Călin.

Today.md

Potrivit datelor de pe site-ul Nic.md, domain-ul Today.md a fost creat pe 6 iulie 2015, fiind înregistrat pe numele cetăţeanului român Marius Răzvan Toderescu. Jurnaliștii nu au reaușit să identifice această persoană, în schimb, la adresa la care, potrivit site-ului publicaţiei, se află sediul portalului, str. Miron Costin 13/7, este înregistrată o companie specializată în activităţi ale agenţiilor de ştiri, administrată de Gabriel Călin. Site-ul este cunoscut în special pentru videourile prezentate drept investigaţii, inclusiv cele din seria „Comisarul”. Şi aceste filme îi au în calitate de protagonişti pe cei mai importanţi critici ai guvernării sau ai lui Vlad Plahotniuc.

Site-urile „utile” PSRM

Câteva dintre portalurile afiliate socialiştilor sunt prezentate ca fiind „utile” chiar pe pagina oficială a PSRM – socialistii.md. Astfel, pe lângă Dodon.md, Gardatinara.md sau Fundatiasolutia.md, în lista site-urilor recomandate sunt şi Actualitati.md, Tsn.md, Replika.md şi Aif.md. Site-ul ziarului „Argumenti i Fakti” Aif.md a fost înregistrat de publicaţia „Argumenti i Fakti” de la Moscova. Ziarul este editat însă de Exclusiv Media SRL, firmă fondată de deputatul PSRM Corneliu Furculiţă, cea care în 2015 a obţinut licenţă de emisie pentru NTV Moldova, devenit tribună pentru socialişti. De altfel, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, PSRM a vărsat în bugetul celor două instituţii media 1,3 milioane de lei. Exclusiv Media SRL a înregistrat şi portalul Tsn.md, un alt site afiliat PSRM. Ultimele ştiri au fost plasate aici încă acum un an.

Alte două instituţii de presă Novosti Moldova şi Sputnik, cu o politică editorială prorusă, îl promovează adesea pe Igor Dodon.

Noi.md a fost fondat în septembrie 2010 de MLD Media SRL, companie cu activităţi declarate inclusiv în domeniile radio, TV şi agenţii de presă. Firma are şase acţionari printre care companii controlate de omul de afaceri Vasile Chirtoca, consilier municipal din partea PCRM şi candidatul formaţiunii pentru funcţia de primar al Capitalei la localele din 2015. Şi Gagauzinfo.md, portal dedicat primordial reflectării evenimentelor din UTA Găgăuzia, l-a promovat pe Igor Dodon.

Deschide.md

Portalul Deschide.md este vizibil, în ultima perioadă, mai ales pentru informaţiile „exclusive” pe care le publică. De regulă, acestea par a fi scurgeri din diverse anchete desfăşurate de Procuratură, iar unele dintre ele vizează oponenţii actualei guvernări. Domain-ul a fost înregistrat acum patru ani de Open SRL, firmă fondată de jurnalistul Sorin Bucătaru, anterior angajat al Prime TV, Jurnal TV, Pro TV Bucureşti. Soţia lui, Victoria Bucătaru, este administratoarea Radio Media Group Inc, fondată de Vladimir Plahotniuc, companie care gestionează posturile de radio din trustul preşedintelui PD.

Articolul integral poate fi citit pe pagina Anticoruptie.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente