Analist ucrainean: Segmentul transnistrean este problematic pentru Ucraina, din cauza trupelor rusești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Segmentul transnistrean al frontierei este considerat în Ucraina ca fiind unul problematic, pentru că în Transnistria sunt trupe rusești, iar Ucraina este de facto în război cu Federaţia Rusă, spune vicepreședintele bordului Consiliului de Politică Externă de la Kiev, analistul ucrainean Serghei Gherasimciuk, apreciind că inițiativa cu privire la controlul mixt moldo-ucrainean pe segmentul comun al frontierei este un lucru normal, fiind vorba despre relații bilaterale.

Pe de altă parte, există relațiile dintre Chişinău și Tiraspol și aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova – atunci când capitala vorbește cu regiunea sa rebelă. Declarații în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

Serghei Gherasimciuk a menționat că segmentul transnistrean al frontierei este considerat în Ucraina ca fiind unul problematic. Potrivit lui, este problematic și din punctul de vedere al contrabandei care așa sau altfel a avut loc mereu. Dar acum segmentul mai este problematic și pentru că în Transnistria sunt trupe rusești, iar Ucraina este de facto în război cu Federaţia Rusă.

„Da, putem spune că pacificatorii au bază legală pentru aflarea acolo, dar mai sunt militari care păzesc depozitul de muniții de la Colbasna și sunt și alte structuri paramilitare, în plus Rusia poate coopta foarte ușor transnistreni în forțele sale armate, având în vedere faptul că acolo sunt mulți oameni cu pașapoarte rusești. Iată de ce Ucraina este într-un fel sau altul decisă să-și sporească controlul la frontieră”, a opinat analistul ucrainean.

Referindu-se la retorica Tiraspolului despre blocadă sau sancțiuni, Serghei Gherasimciuk a spus că și anterior, în 2006, s-a vorbit tot despre blocadă. „Dar, în primul rând, Tiraspolul a supraviețuit cu succes acestei așa-zise blocade, iar pe de altă parte aceasta chiar a adus beneficii, pentru că agenții economici deacolo s-au reorientat către piețele europene. Adică întreprinderile nu au murit, din contra, au găsit piețe noi cu standarde mai înalte. Iată de ce cred că și acum va fi mult zgomot în jurul acestui subiect, dar cu timpul Tiraspolul se va adapta la noile condiții”, a notat analistul ucrainean.

Amintim că, Ucraina a decis că începând cu 20 mai traficul mărfurilor la hotar, pe segmentul transnistrean, va putea fi realizat doar cu condiția că acesta va fi coordonat cu Agenția Națională pentru Protecția Alimentelor din Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...