Trump înarmează Arabia Saudită pentru a juca un rol militar mai important față de Iran

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anunțând contracte de armament care totalizează o sumă record de 110 miliarde de dolari încheiate cu Arabia Saudită, președintele american Donald Trump determină Riadul să joace un rol militar mai important în regiune, în primul rând în fața Iranului, scrie marți într-un comentariu France Presse.

Astfel, SUA prevăd în special să vândă Arabiei Saudite sistemul de apărare antirachetă THAAD, pe care Washingtonul tocmai l-a instalat în Coreea de Sud împotriva rachetelor Phenianului. Acest sistem, care costă câteva miliarde de dolari, produs în doar câteva exemplare, urmează să asigure Arabiei Saudite o protecție împotriva rachetelor balistice iraniene, notează Agerpres.

În foarte scurt timp, Washingtonul va relua de asemenea livrarea către Riad a bombelor cu ghidaj de precizie, pe care administrația președintelui Barack Obama o suspendase, aceasta fiind și o demonstrație a sprijinului american față de campania militară a Arabiei Saudite în Yemen împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran, în pofida criticilor internaționale din cauza victimelor civile făcute de bombardamentele saudite.

„Este un semnal clar” al administrației Trump „care va avea un nivel diferit de cooperare” cu administrația saudită după tensiunile de la sfârșitul mandatului lui Obama, explică John Capello, expert al Fundației pentru apărarea democrațiilor, un think tank cu orientare conservatoare din Washington.

Ca și în Europa și în Asia, administrația Trump vrea să-și vadă aliații asumându-și un rol mai larg în asigurarea propriei securități și să conteze mai puțin pe sprijinul armatei americane, explică el.

„Majorând capacitățile militare saudite”, SUA vor „probabil să-i vadă pe saudiți că iau o parte mai mare din povara” amenințărilor regionale și în primul rând cea a Iranului, potrivit lui.

Ilustrând această abordare, acordul de la Riad prevede astfel livrarea către marina saudită a mai multor nave de luptă produse de Lockheed Martin.

Potrivit americanilor, aceasta va întări capacitatea de descurajare în fața marinei iraniene, considerată o amenințare pentru libertatea de navigație în strâmtorile strategice Ormuz în Golful Persic și Bab-el-Mandeb în Marea Roșie.

O „problemă-cheie” pentru administrația americană, subliniază Tony Cordesman, expert la think tank-ul CSIS din Washington. Potrivit lui, Washingtonul oferă spre vânzare arme tuturor țărilor Golfului cu speranța de a vedea aceste țări sporindu-și interoperabilitatea militară, pentru a putea constitui o structură de apărare colectivă în fața Iranului.

În opinia sa, acordul de la Riad este „un pas” făcut pentru a progresa spre această alianță regională pe care Washingtonul o dorește. „În urmă cu câteva săptămâni, responsabili ai administrației americane au evocat posibilitatea unui NATO arab”, amintește el.

Experții relativizează totuși efectul deciziilor anunțate la Riad, notând că atât conținutul acordului, cât și calendarul său de aplicare rămân încă foarte vagi.

Potrivit lui Tony Cordesman, acordul marchează de fapt o revenire la normal după tensiunile de anul trecut sub președinția lui Barack Obama, provocate în special de acordul asupra programului nuclear iranian, dar care acum „au fost rezolvate la nivelul celor două guverne”.

„Există acum o încredere din partea saudiților în faptul că SUA vor fi un partener strategic durabil” în cazul amenințării pe care o reprezintă pentru ei ultraconservatorii iranieni, spune acesta.

Un tip de armament rămâne totuși exclus din discuțiile americano-saudite: avioanele Stealth F-35 cu care saudiții și alte țări din Gof ar dori să se poată echipa.

Israelul, care participă la programul F-35 și tocmai a primit primele aparate, se opune ca țările arabe să acceadă la acest tip de tehnologie.

„Ar exista mijloace de a vinde F-35” țărilor din Golf, „care ar reduce pericolul potențial pentru Israel”, notează Loren Thompson, de la Lexington Institute, un think tank apropiat industriei de apărare americană. „Dar nu cred că administrația Trump să fie gata să recurgă la această opțiune”, adaugă el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...