VIDEO // Ce partide ar fi în Parlament astăzi dacă sistemul uninominal era deja în vigoare

Asociația Promo-LEX a organizat, astăzi, 23 mai, o conferință onternațională privind opțiunile şi rațiunile în reformarea sistemului electoral din Republica Moldova.

În cadrul conferinței, cu participarea experților din Marea Britanie, Lituania, Georgia, Ucraina, Belarus și Armenia, vor fi discutate diverse sisteme electorale prin prisma modului în care funcționează și a efectelor pe care acestea le produc atunci când sunt aplicate în contexte diferite.

Enlarge

conf1

Privesc.eu

De asemenea, urmează a fi prezentat studiul „Proiectarea sistemului electoral în Republica Moldova”, realizat de experții internaționali Mette Bakken, Norvegia și Adrian Sorescu, România.

[privesc-eu id=”76238″]

O simulare realizată de experții străini Mette Bakken și Adrian Sorescu arată că, în urma aplicării unui sistem uninominal, PSRM aproape și-ar dubla numărul de mandate în Parlament.

Cel puţin aceasta aşa ar arăta datele dacă rezultatele alegerilor din 2014 ar fi trecute printr-un astfel de sistem.

[pdf link=”https://promolex.md/wp-content/uploads/2017/05/sistem_electoral_RO_web.pdf”]

Astfel, simularea arată că PSRM ar obține 44 de mandate în Parlament, faţă de cele 25 înregistrate la parlamentare din 2014.

Al doilea partid care ar avea de câştigat ar fi PLDM cu 27 mandate, faţă de 23 acumulate în 2014.

În schimb, numărul deputaților PCRM ar scădea de la 21 la 16, iar numărul mandatelor PDM  democrații s-ar reduce de la 18 la 9. Parlamentarii PL ar rămâne doar cu 5 deputați faţă de 13 mandate obţinute în 2014.

Rezultatele ar fi fost valabile în cazul în care Republicii Moldova ar fi stabilite 100 de circumscripții.

Adrian Sorescu a precizat că din calculele respective au fost scoase voturile din regiunea transnistreană, pentru că nu se cunoaşte spre crcumscripţie s-ar fi direcţionat şi pentru că niciunul din proiectele de lege nu oferă deocamdată soluţii în acest sens.  De asemenea, au fost scoase voturile din Diasporă.

Anume din această cauză simularea a fost făcută pentru 100 de mandate şi nu 101.

Aceeaşi simulare realizată de experții Mette Bakken și Adrian Sorescu arată că, în urma aplicării unui sistem electoral mixt, situaţia ar fi asemănătoare. Acest sistem ar aduce o parte din dezavantajele sitemului uninominal, dar la o scara mai redusă.

Dacă rezultatele alegerilor din 2014 ar fi trecute printr-un astfel de sistem, în cazul constituirii 50 de circumscripţii, PSRM ar fi avut 36 de mandate, PLDM 26 de mandate, 18 mandate PCRM, 13 mandate PDM şi 7 mandate PL.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.