(VIDEO) Mihai Ghimpu: „I-am făcut de rușine pe europeni și cetățenii moldoveni. Suntem vinovați de situația din țară”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cei care s-au angajat să integreze Republica Moldova în Uniunea Europeană se fac vinovați de actuala situație din țară, spune liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu. Mai mult, acesta este de părere că cei care au spus europenilor în 2009 „că sunt altfel decât cei care au guvernat țară” până atunci au făcut de „rușine europenii și cetățenii” Republicii Moldova.

Liderul liberalilor a recunoscut în cadrul unei conferințe de presă că există „divergențe” în coaliția de guvernare și că „încrederea și toleranța europenilor avută până la furtul miliardului, dar și restanțele privind implementarea Acordului de Asociere, nu mai este”.

„Când noi vorbim despre reforme și angajamente asumate este una, iar când vorbește un ochi care supraveghează dintr-o parte cum stau lucrurile în Republica Moldova, e cu totul altceva. (…) Cred că scopul suprem este să întoarcem încrederea cetățenilor în direcția Uniunii Europene”, a declarat Ghimpu.

„Cei de la Bruxelles au spus că nu vor aloca acești bani (100 de milioane de euro – n.r.) până nu va fi avizul Comisie de la Veneția privind votul mixt. Eu răspund de fracțiunea PL. Nu pot răspunde nici la Chișinău despre toată coaliția, pentru că după cum vedeți avem divergențe. Cu atât mai mult nu pot spune despre cei de la Bruxelles. Vreau ca relațiile pe care le-am stabilit cu partenerii europeni să fie bune, în continuare, fiindcă atunci când am mers în trecut la Bruxelles nu vreau să vă spun cum se discuta cu noi și care erau privirile lor când spuneam că ne asumăm reforme. Au trecut 6 ani de atunci. Având ajutor în avans, ne-au spus „poftim faceți”, dar noi i-am făcut de rușine pe ei (europenii – n.r.) și pe cetățenii noștri. Ni s-a spus că: „v-am tolerat, v-am răbdat, v-am crezut”, acum e altă situație. Acea încredere și toleranță avută până la furtul miliardului și neîndeplinirea Acordului de Asociere nu mai este. Ni se spune că: „voi trebuie să merge înainte cu fapte concrete pentru cetățeni și democrație și veți avea sprijinul nostru”. Cred că este corect, deoarece noi am adus la această situație Republica Moldova și nu europenii. Toți au avut încredere când am spus că suntem diferiți de cei care au guvernat până atunci, dar în final s-a terminat cu corupție, sărăcie și unii cu miliardul”, a spus Mihai Ghimpu, fiind întrebat cum comentează decizia Parlamentului European de a amâna asistența financiară de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova.

Totodată, acesta a făcut referire și la furtul miliardului, spunând că dacă la Chișinău se uită acest subiect, europenii nu uită de el și mereu întreabă la ce etapă este ancheta. Totodată, acesta a ținut să menționeze că „fostul premier Vlad Filat nu a fost condamnat pentru furtul miliardului, ci pentru corupere pasivă”.

„Este o problemă când vorbim despre combaterea corupție. Când vorbim de furtul miliardului, Shor și alții. Aici e furtul secolului și toată lumea așteaptă. Domnul Filat a fost tras la răspundere nu pentru furtul miliardului, ci pentru corupție pasivă. Dosarul miliardului furat încă nu a ajuns în instanță. Ei așteaptă rezultate. Odată ce vorbim despre valori europene, nu trebuie să-i manipulăm”, a mai spus liberalul.

Întrebat dacă va susține schimbarea sistemului electoral în unul mixt, Ghimpu a declarat că „PL va analiza situația după avizul Comisiei de la Veneția”, doar că există o problemă – „liberalii nu au votat niciodată un proiect de lege al celor care consideră Republic Moldova o gubernie a Federației Ruse”.

„Nici nu am văzut acest proiect. Urmează să vedem avizul comisiei de la Veneția. Aici este o problemă. Noi niciodată nu am votat proiecte importante ale celor care consideră Republica Moldova o gubernie a Federației Ruse. Noi luăm decizii în funcție de ce urmează să câștigăm prin această lege, dacă o adoptăm. Recomandările Comisiei de la Veneția sunt recomandări, dar acestea trebuie discutate larg. Eu vreau un singur lucru – ca în urma acestei schimbări să nu câștige străinul, Rusia, așa cum a câștigat în anii 90 când în urma acestui vot s-a format Transnistria și mai nu am avut conflict militar la sudul Republicii Moldova”, a mai spus liderul PL Mihai Ghimpu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...