În Moldova, vânzarea alcoolului tinerilor care încă n-au împlinit 21 de ani ar putea fi interzisă

bauturi
Foto: Teleradio-Moldova

Persoanele care nu au împlinit vârsta de 21 de ani ar putea avea interdicția legală de a cumpăra băuturi alcoolice. Restricția este prevăzută într-un proiect de lege propus de un grup de deputați. Documentul va fi discutat miercuri în Guvern, iar dacă primește aviz pozitiv, urmează a fi dezbătut și în Parlament.

Potrivit autorilor proiectului, datele statistice arată că jumătate dintre decesele din rândul adolescenților sunt provocate de consumul de alcool. Deputații socialiști au mai precizat că și în Statele Unite, băuturile alcoolice sunt interzise celor care nu au împlinit vârsta 21 de ani, scrie bani.md

Inițiativa vine din partea deputaților PSRM, aceștia au propus completarea Codului contravențional cu următorul articol: „Comercializarea băuturilor alcoolice tinerilor cu vîrsta de pînă la 21 de ani se sancționează cu o amendă de la 30 la 100 de unități convenționale cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni pînă la un an”.

Socialiștii cred că tânărul în vârstă de 18 ani nu este în măsură să ia o decizie informată cu privire la consumul de alcool. Autorii argumentează că, de regulă, tinerii beau sub influența relațiilor sociale, fără a se gândi la consecințe negative. La vârstă de 21 de ani, însă, tinerii pot face o alegere în acest sens independentă de părerea celor din jur.

Potrivit unui raport publicat în luna februarie de Organizația Mondială a Sănătății, Moldova este locul trei în topul țărilor după consumul de alcool pe cap de locuitor în 2016. Experții spun că, în medie, un moldovean consumă 15,9 litri de alcool pur pe an.

Autoritățile precizează că pentru a ajunge acest proiect să fie implementat, trebuie schimbate mai multe acte legislative, dar și majorate accizele la alcool, interzisă publicitatea și promovat modul sănătos de viață. De asemenea, în proiectul de lege nu sunt specificate în ce categorie intră berea și vinul, care acum, potrivit legislației Republicii Moldova sunt produse agro-alimentare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente