Acordul a fost parafat la Istanbul, în marja summitului Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), de către vicepremierul turc Mehmet Simsek şi omologul său rus Arkadii Dvorkovici, în prezenţa şefilor de guvern ai celor două ţări, Dmitri Medvedev şi Binali Yildirim.

Detaliile înţelegerii încă nu au fost prezentate public, dar conform unor surse acordul face referire şi la autorizarea reluării exportului de tomate din Turcia către Rusia.

Preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, au avut pe 3 mai o întrevedere la Soci, unde au confirmat normalizarea completă a relaţiilor bilaterale dintre ţările lor, singurele chestiuni rămase nesoluţionate până în acel moment fiind cea a importului de tomate turceşti în Rusia şi cea a restricţiilor de viză impuse de Moscova cetăţenilor turci.

Aceste sancţiuni au fost adoptate de Moscova în timpul crizei provocate de doborârea unui avion militar rus de către aviaţia turcă la frontiera cu Siria, în noiembrie 2015. A urmat un an şi jumătate de tensiuni, dar relaţiile dintre Moscova şi Ankara au intrat vara trecută într-un proces de normalizare, Putin ordonând atunci ridicarea unei părţi a sancţiunilor, mai ales în sectorul turistic, după ce Erdogan şi-a exprimat regretul pentru incidentul din 2015.