(VIDEO) Europarlamentarul Andi Cristea recomandă autorităților de la Chișinău să ia o decizie „înțeleaptă” privind schimbarea sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile de la Chișinău trebuie să adopte o hotărâre echilibrată cu privire la schimbarea sistemului electoral, în concordanță cu recomandările europenilor și a Comisiei de la Veneția, iar în urma acestei hotărâri va fi decisă și soarta asistenței financiare în valoare de 100 de milioane de euro din partea UE, transmite europarlamentarul Andi Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European.

„Noi nu avem rolul de a lua parte unei părți în dezbaterea cu privire la reforma sistemului electoral. Este o decizie suverană a autorităților din Republica Moldova, dar este important ca aceste recomandări și raportul Comisiei de la Veneția, care va fi dat publicității în luna iunie curent, să fie luate în considerare, iar autoritățile să adopte o hotărâre echilibrată cu privire la schimbarea sistemului electoral”, a declarat europarlamentarul.

Totodată, acesta a ținut să menționeze că speră ca autoritățile de la Chișinău să ia o decizie „înțeleaptă” privind schimbarea sistemului electoral, deoarece de acestă decizie depinde și soarta asistenței amânate săptămâna trecută de către Parlamentul European.

„Săptămâna trecută la Strasbourg a avut loc o dezbatere. Deși se poate vorbi despre o amânare, acesta este una tehnică și se referă la procesul legislativ al trialogului- Parlamentul, Consiliul și Comisia Europei. Mandantul Parlamentului European există și practic această asistență financiară nu este întârziată. Sper că urmare a deciziilor înțelepte pe care autoritățile de la Chișinău le vor lua după ce Comisia de la Veneția își va da avizul și deciziile pe care le vor adoptate ceastă asistență să nu fi amânată”, a adăugat europarlamentarul.

Rugat să comenteze cum stă Republica Moldova la combaterea corupției și reformarea justiției, dar și să spună dacă Parlamentul de la Chișinău a ținut cont de recomandările primite de la oficialii europeni, Cristea a declarat că „progrese există, dar acestea sunt limitat”.

„Progrese există, dar acestea sunt limitate. Acesta este rolul nostru, al parlamentarilor europeni, în formatul de comitet parlamentar de asociere, de a fixa recomandări, de comun acord, votate împreună cu ai noștri colegi, de a seta priorități asupra cărora autoritățile din Chișinău trebuie să se aplece, să le urmărească”, a mai spus europarlamentarul.

„Nu este important ce recomandări adoptăm noi, nu este important ceea ce spunem autorităților. Desigur, sunt și aceste lucruri importante, dar nu în aceeași măsură în care autoritățile trebuie să asculte vocea oamenilor”, a mai transmis Andi Cristea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...