Experți: Cum este starea democrației locale din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Starea democrației locale în Republica Moldova este o reflecție fidelă a provocărilor și lipsurilor democrației funcționale la nivel național. Cetățenii au încredere în autoritățile locale, dar acest credit nu este nelimitat. Starea democrației locale în Moldova este evaluată mixt de cetățeni. Aceasta este opinia autorilor primei variante de lucru a cercetării „Starea Democrației Locale în Moldova – 2017”.

Studiul este coordonat de Nana Kalandadze, IDEA, și Igor Munteanu, IDIS și cuprinde o serie sistematică de date calitative și cantitative, analizate din perspectiva rolului și funcțiilor guvernării locale, a descentralizării și participării în procesul de luare a deciziilor de interes comunitar.

Autorii au consultat și referențiat o literatură bogată de surse secundare, documentându-se asupra bazei social-economice și de alt gen care vizează perspective asupra agendei de dezvoltare și a evoluțiilor democratice.

Studiul „Starea Democrației Locale” este un raport desfășurat pe baza unei metodologii coordonate pe plan internațional de către IDEA International, la care autorii IDIS Viitorul au adăugat și anumite inovații, cum este și includerea Indexului Democrației Locale – un indicator compozit, calculat pe baza unor componente analitice complexe (solidaritate, participare, răspundere, transparență).

Raportul a luat ca model Cadrul Metodologic de Evaluare a Stării Democrației Locale, elaborat de IDEA International pe trei piloni conceptuali – Cetățenia, Justiție și Drepturi Egale; Reprezentare și Instituții Democratice la nivel Local; Inițiative Cetățenești și Participare Cetățenească, care definesc structura organizatorică a evaluării. Acești trei piloni au fost reflectați printr-o serie de întrebări de evaluare, dezvoltate pe baza unor chestiuni corespunzătoare metodologiei menționate, în contextul analizei particularităților socio-economice, politice și de guvernare a Republicii Moldova.

Studiul este o premieră pentru Republica Moldova în condițiile în care acesta cuprinde toate raioanele țării, inclusiv cele din partea stângă a Nistrului, regionalizate, aducând în atenția celor interesați o bază solidă de date noi, cantitative și calitative, furnizate de grupuri de cetățeni, comunități și persoane care au fost invitați să reflecte asupra calităților și obstacolelor nivelului local al guvernării.

Studiul oferă un tablou complex al diferențelor semnificative între orașe, regiuni și comunități, urmărind să explice și să interpreteze inegalitățile existente, reușind astfel să analizeze mersul descentralizării și obstacolele sale.

Studiul „Starea Democrației Locale în Moldova” va fi încheiat până la finele lunii iunie, urmând ca recomandările și observațiile făcute de experții IDIS să fie transmise ulterior autorităților decidente. Până atunci, autorii vor discuta principalele concluzii și observații ale evaluării în cadrul unor evenimente publice în câteva dintre centrele regionale ale țării.

Cercetarea națională a fost implementată în cooperare cu Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA) cu susținerea financiară a Oficiului Elveția de Cooperare pentru Dezvoltare (SDC) din Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...