Zborul de lux al lui Plahotniuc la Washington echivalează cu „construcția unui sat”: Calculele lui Sturza, care a avut un avion privat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul prim-ministru Ion Sturza, care a avut la dispoziție un avion privat atunci când conducea o companie cu afaceri de multe miliarde, spune că un Boeing 737-7BBJ, cu care oligarul Vladimir Plahotniuc a zburat recent la Washington ar costa 100.000 de dolari americani per pasager.

„Exploatarea unui avion de dimensiuni medii (nu Boeing!) costă anual circa trei milioane de americani. Zboară sau nu zboară… Nu căutați nicio justificare economică. Nu există. Costurile per pasager sunt în medie de zece ori mai mari decât la prima clasă cu un avion de cursă. Un bilet la clasa business Chișinău-Washington (via Londra), cu pat, șampanie, caviar, tur-retur, ar costa cam 3.500 de dolari americani. Un Boeing 737-7BBJ, ca să nu exagerăm, aproximativ 500.000 de dolari americani, 100.000 de dolari americani per pasager. Asta nu e fiță, frate”, a scris Sturza pe o rețea de socializare cu referire la zborul făcut de oligarhul Plahotniuc în SUA, iar la întoarcere spre Chișinău a petrecut două zile pe o plajă din Miami.

Potrivit acestuia, dacă dai căutare pe Google, descoperi că, clienții pentru acest tip de avion (Boeing 737-7BBJ – n.r.) sunt o specie rară: șeicii arabi, dictatorii africani și oligarhii post-sovietici. „Pe cine impresionăm? Fetele de la Hollywood? Ele au „mai mari și mai tari”. Funcționarii de la Departamentul de Stat? Mă îndoiesc…Rezultatul vizitei? Nici simbolic”, mai spune fostul premier.

În lumea civilizată glamour-ul și pontul nu mai sunt la modă, apreciază Sturza. „Invers, modestia și cumpătarea în toate. Dar asta în lumea civilizată”, spune acesta.

„Astăzi, ca să cumperi o casă la țară, pentru o familie care a suferit de violență, e nevoie de maxim 5.000 de dolari americani. Asta cu tot cu pământ și cu o văcuță pentru lapte la copii. 500.000 de dolari americani înseamnă 100 de case. Adică, un sat întreg. Nu număr banii nimănui. Plătești impozite și faci ce vrei cu ei. Nici invidios nu sunt. Când unii zboară în „cosmos”, eu mă mișc pe „pământ”, cu rucsacul în spate. E fascinant! Încercați”, se mai arată în mesajul lui Ion Sturza.

Citește și: (FOTO) Plahotniuc, zbor de lux la Washington de peste un milion de dolari. Cum arată aeronava cu care a zburat oligarhul

Potrivit flightradar24.com, care monitorizează zborurile de pasageri de pe tot globul pământesc, luni, 15 mai, la Chișinău a aterizat din Budapesta o aeronavă Boeing 737-7BC BBJ, iar marți, 16 mai, a decolat spre Washington, având un zbor cu o durată de 10 ore și 45 de minute. Aeronava aparține companiei Privajet din Malta, având la bord două paturi duble și opt paturi pentru o persoană, două cabine de duș, masă pentru ședințe cu șase fotolii, patru zone independente de odihnă cu playere audio și video, AirShow, telefon, fax, aer condiționat și umidificator.
d
Avionul are un echipaj din șase persoane (pilotul și pilotul secund, un inginer de bord, două stewardese și un bucătar-șef), iar numărul maxim de pasageri este de 19 persoane.

Potrivit unor surse, costul unei ore de zbor cu o asemenea aeronavă de lux este de circa 30 de mii de dolari. Astfel, luând în calcul cele aproape 11 ore de zbor spre Washington (330 mii dolari), precum și tot atâtea pe ruta Washington-Chișinău, precum și timpul de așteptare, ținând cont că vizita este una de câteva zile, doar prețul pentru deplasare depășește ușor valoarea de un milion de dolari americani.

Citește și: (FOTO) Vlad Plahotniuc s-a întors acasă, după câteva întrevederi și două zile petrecute pe o plajă din Miami

Aeronava Boeing 737-7BC BBJ a companiei „Private Jet” cu care aterizase la 16 mai delegația oligarhului la Washington, a efectuat la data de 18 mai un zbor Washington-Miami, iar de acolo, la data de 20 mai un zbor de 11 ore spre Chișinău, unde a aterizat la ora 23:48, sâmbătă, 20 mai.
Screenshot_134
Potrivit singurului comunicat al PDM cu privire la vizita lui Plahotniuc în SUA, acesta „s-a întâlnit joi și vineri cu mai mulți senatori și congresmeni americani membri ai Partidului Republican (de guvernământ), printre care Roger Wicker, senator de Mississippi, Chris Smith, congresman de New Jersey, Pete Olson și Ted Poe, congresmani de Texas, dar și cu Adjunctul Secretarului de Stat, Bridget Brink”. Comunicatul însă nu stipulează unde anume s-a întâlnit cu aceștia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...