Constantin Codreanu: „Este un adevărat haos în tot ceea ce ţine de acordarea burselor pentru tinerii din Republica Moldova”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numărul de burse de studii oferite de către Guvernul României pentru candidații din Republica Moldova ar putea fi în acest an înjumătățit. Deputatul român Constantin Codreanu, membru al Partidului Mișcarea Populară și președinte al Comisiei parlamentare pentru comunitățile de români din afara granițelor țării admite că în această decizie ar exista și o tentă politică sau cel puțin este „un haos” tot ceea ce se întâmplă.

Codreanu admite că în decizia Guvernului de la București de a reduce numărul burselor pentru basarabeni există și o tentă politică, deoarece, de obicei, numărul burselor se anunță după susținerea examenului de maturitate – BAC.

„Este un adevărat haos în tot ceea ce ţine de acest proces de acordare a burselor pentru tinerii din Republica Moldova. Pentru că, deşi vorbim despre modul de acordare sau despre un număr de burse, nici până în acest moment nu avem o metodologie pe care să o vedem, să o discutăm şi pe care, de ce nu?, să o îmbunătăţim”, a declarat Codreanu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Acesta anunță că a fost informat acum câteva săptămâni de către organizaţiile studenţilor basarabeni despre problemele cu care se confruntă studenții din Republica Moldova, care au fost nemulţumiţi profund de faptul că au fost desfiinţate comisiile mixte care existau anterior şi la care un candidat din Republica Moldova, fie că era vorba de student, sau fie că era vorba de viitor licean, depunea acest dosar.

În ceea ce ține de înjumătățirea numărului de burse acesta spune că discuţia poate fi dusă pe două paliere. „Pentru că, pe de o parte, avem acest acord semnat, acest protocol între cele două ministere şi ar fi fost normal ca ministrul Educaţiei de la Chişinău să ceară suplimentarea din partea celor de la Bucureşti neoficial, pentru că nu există o explicaţie oficială. Dar neoficial ar fi invocat argumentul că în Republica Moldova universităţile rămân pustii”, spune deputatul român.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...