(vox) Cum a fost la Noaptea Muzeelor în viziunea tinerilor voluntari ce au ajutat la organizarea evenimentului

collage

Tradițional, în fiecare primăvară, mii de muzee din întreaga Europă își deschid larg ușile pentru cei curioși. Această inițiativă este susținută și de muzeele din Republica Moldova, astfel că începând cu data de 18 mai au avut loc mai multe evenimente dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor. Sâmbătă, 20 mai edificiile au primit cu drag vizitatorii, intrarea a fost gratuită, iar participanții au avut parte de programe speciale.

Zeci de tineri au fost angajați în calitate de voluntari la Muzeul Național de Artă din Republica Moldova. Entuziasmați și plini de voie bună, tinerii interacționau cu vizitatorii, ofereau detalii despre istoria edificiului și supravegheau, împreună cu angajații, ca lucrurile să descurcă în maniera planificată, fără a perturba atmosfera serii. Unii cu mai multă experiență, alții – pentru prima dată în asemenea ipostază, tinerii ne-au relatat despre bagajul de impresii cu care au plecat acasă de la Noaptea Europeană a Muzeelor.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolMarcela Tecuci: „E foarte fain să fii voluntar, înveți lucruri noi. N-am mai fost în asemenea postură și orice lucru pentru mine e absolut deosebit. Nu în fiecare zi am ocazia să vizitez muzee, pentru că facultatea îmi ocupă o parte mare din timpul pe care-l am, și am hotărât să vin aici ca voluntar. E binevenită organizarea nopții muzeelor, deoarece nu toată lumea își poate permite să își petreacă timpul hoinărind pe holurile acestor edificii, pentru că toți sunt într-un ritm alert de activitate. Datorită acestui eveniment lumea se poate culturaliza și poate petrece timpul cu familia.”

Pe alocuri sleiți de puteri, voluntarii totuși rămâneau cu zâmbetul pe buze pentru a menține acea atmosferă deosebită ce dăinuia în interiorul muzeului.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolAna-Maria Pîrlog: „De la început era într-adevăr wow, vezi oameni mulți frumoși la chip și suflet, prieteni, cunoscuți, o mulțime de emoții din cauza responsabilității pe care o porți pe umeri, dar după un timp petrecut în picioare durerile de spate dau de știre. Oricum, totul a fost bine. Este o experiență foarte bună, mai ales că sunt anul I și studiez domeniul comunicării. Cu toți știm că Muzeul de Arte de la noi din Chișinău a fost renovat, iar aici putem să vedem expoziții ale pictorilor atât din Moldova cât și de peste hotarele ei și este o atmosferă deosebită pe care nu cred că o vom întâlni la un alt muzeu. Am venit pentru prima dată la noaptea muzeelor și pot să spun că organizarea este foarte bună, în pofida faptului că necesită multă pregătire și răbdare.”

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolIonela Costin„E foarte tare, experiență deosebită. N-am mai fost voluntar la muzeu până acum, dar este posibil ca anul viitor să repet această experiență. Îmi place arta, de aceea și am ales să vin aici să fac voluntariat, iar mai mult decât atât este o ocazie în plus să văd cum funcționează lucrurile din interior, de aceea și am ales acest muzeu. Cred că este o inițiativă foarte bună, deoarece ne culturalizează pe fiecare în parte și ne aduce la un alt nivel de percepție al artei, plus la asta este o metodă unică de a te relaxa, de a ieși din casă și de a petrece timpul util.”

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolDorel Cerlat: „Interesant, destul de vesel, te dezvolți din punct de vedere al comunicării, deoarece trebuie să te descurci atunci când cineva se apropie și te întreabă despre unele picturi și tu nu ai nici cea mai vagă idee referitoare la conceptul lor, atunci trebuie să dai dovadă că totuși cunoști ceva. Este un eveniment de amploare mondială, iar cum cultura Republicii Moldova face și ea parte din fondul mondial al culturii și mulți pictori de ai noștri sunt vestiți peste hotare, noi trebuie să promovăm asemenea evenimente.”

 

 

Prezența voluntarilor a fost întâmpinată de către colaboratorii muzeului cu mult drag. Lucia Postică a menționat că implicarea voluntarilor în acest eveniment i-a ajutat foarte mult: „Mulțumim mult voluntarilor care au fost prezenți. Ei vor beneficia de intrare gratuită ori de câte ori vor dori să viziteze din nou Muzeul de Artă”.

Pentru prima dată, „Primăvara Muzeelor”, a fost organizată în anul 1997 la Berlin. Acest eveniment a prins la public, astfel în curând a luat amploare și a urmat să fie organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai.

Valeria Batereanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente