Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

19 Dec. 2021 / 08:50

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae (VIDEO)

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut ca şi „făcător de minuni”. În toate lăcaşele sfinte din ţară sunt oficiate slujbe. Ziua de 19 decembrie este plină de tradiţii şi sărbători, cunoscută în popor şi sub denumirea de „Moş Nicolae”.



Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în familia unor oameni evlavioşi ai oraşului Patara din Lichia, teritoriu aflat în prezent în Turcia. El a ajuns de la un simplu slujitor al bisericii la rangul de arhiereu, devenind arhiepiscopul oraşului Mira din Lichia. Se spune că lui Nicolae îi plăcea să-i ajute pe cei săraci şi năpăstuiţi şi le dădea aproape toţi banii câştigaţi. Moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul italian Bari.

Biserica îl sărbătoreşte pe Sfântul Ierarh Nicolae de două ori pe an – pe 22 mai şi 19 decembrie.

De Sfântul Nicolae copiii şi tinerii se pregătesc pentru colindat. Se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi pentru ca acestea să înflorească până la Anul Nou, ceea ce semnifică că anul va fi unul bogat şi roditor. Sărbătoarea aduce multe bucurii copiilor care primesc daruri.

Peste 140.000 de locuitori ai Republicii Moldova îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui. Ân mai multe localităţi este marcat Hramul.

Comentarii